Reggeli

Jó hír a kávéimádóknak: napi pár csésze kávé nem hogy nem káros, még jót is teszünk vele

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 8:33

Egy friss kutatás szerint a mértékletes kávéivás jobban védi a szervezetet, mintha valaki egyáltalán nem fogyaszt kávét. A Reggeli vendége volt a kutatás egyik vezetője.

Sokan vannak, akik el sem tudják képzelni a reggelüket kávé nélkül, míg mások nem győzik hangsúlyozni a rendszeres, nagy mennyiségű kávéfogyasztás káros hatásait. Azonban egy friss kutatás szerint napi legfeljebb három csésze kávé fogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre.

A Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban. A rengeteg ember adatait nyomon követő kutatásban azt találták, hogy napi 0,5-3 csésze kávé elfogyasztása előnyösen hat a szervezetre, és jobban csökkenti a halálozás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a stroke rizikóját, mintha valaki egyáltalán nem fogyaszt kávét.

Dr. Maurovits Horváth Pál, a kutatás egyik vezetője a Reggeliben elmondta: 2006-2010 között csaknem félmillió embert vontak be a vizsgálatokba az Egyesült Királyságban. A résztvevők étkezési, alvási és kávéivási szokásait részletes kérdőívvel mérték fel, és mindenkit kivizsgáltak. Volt vérvétel, és képalkotó vizsgálatok is készültek. 

Érdekesség, hogy a kávé előnyös hatásai elsősorban a jó minőségű őrölt kávénál tetten érhetők, és a kutatók e tekintetben nem találtak különbséget a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávék között. Az instant kávé fogyasztása azonban nem járt ugyanazzal az áldásos hatással, mint a főzötté.

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#kávé#peller mariann#kávéfogyasztás#előnyök

Címlapról ajánljuk