Kultúra

Jodie Foster: A Z generációval nagyon idegesítő együtt dolgozni

rtl.hurtl.hu

2024. január 6. 16:33

Jodie Foster kendőzetlenül elmondta a véleményét a (már nem is annyira) fiatal felnőttek munkamoráljáról.

„Nagyon idegesítőek, főként, ha munkáról van szó. Úgy vannak vele, hogy »ma nem úgy érzem magam, majd bemegyek fél 11-re«. Vagy ha emailt írnak, és szólsz, hogy »teljesen rosszul van írva, miért nem használtál helyesírás-ellenőrzőt?«, akkor úgy felelnek, hogy »miért használtam volna, azzal korlátozom magam«” – ezt nem másokról, mint a Z generáció tagjairól mondta Jodie Foster a Guardiannek adott interjúban, igaz, félig viccelődve. 

A 61 éves színésznő – akit tehát a boomerek második nemzedékéhez tartozik – a True Detective új szériája miatt került mostanában a címlapokra. Mindössze 14 éves volt, amikor Oscar-díjra jelölték a Martin Scorsese Taxisofőrjében nyújtott alakításáért – egy szexuális zaklatás áldozatává vált kamaszlányt játszott –, és addigra már több filmet készített, mint maga a legendás rendező. 

Amikor arról kérdezték, mit üzenne a filmgyártás fiatalabb munkásainak, azt mondta, „meg kell tanulniuk lazítani, nem túlgondolkodni a dolgokat, és rá kell jönniük, hogyan állhatnak elő olyasmivel, ami a sajátjuk”. Azt mondta, ebben segíteni is tudja fiatal kollégáit, ami sokkal jobb mulatság, mint állandóan főszereplőnek lenni és elviselni az azzal járó nyomást.

Amikor együtt játszott Bella Ramsey-vel, a húszéves non-bináris színésszel, kifejezetten törekedett rá, hogy megismerkedjen vele. Foster novemberben őt kérte meg, hogy konferálja fel őt az Elle hollywoodi nőket ünneplő rendezvényén. A színésznő szerint a szervezők „nagyon büszkék voltak magukra, hogy minden nemzetiség képviselteti magát, de közben az összes résztvevő tűsarkút és műszempillát hordott”. 

Ramsey azonban jó példáját adta, hogyan képviselheti egy színész a hitelesség új megközelítését. A legjobb beszédet mondta, a legjobban szabott öltönyt viselte, és nem volt kifestve – idézte fel Jodie Foster.

A Reggeliben nemrég  Simon Zoltán pszichológus beszélt a fiatalokat érintő „kapunyitási pánikról”. Sok fiatal szorong amiatt, hogy az iskolából, felsőoktatásból kikerülve el kell döntenie, hogyan tovább:


Nyitókép: Bella Ramsey és Jodie Foster az említett gálán. Fotó: Kayla Oaddams/FilmMagic

#Kultúra#jodie foster#bella ramsey#z generáció#munka

Címlapról ajánljuk