Kultúra

John Lennon fia elárulta, miért mászik a falra a Hey Jude-tól

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 19:13

Hálás érte Paul McCartney-nak, de keserű emlékeket idéz számára.

John Lennon fia, Julian Lennon egy, a héten megjelent interjúban elárulta, hogy gyűlöli a Beatles Hey Jude című dalát, mert az mindig a szülei 1968-ban bekövetkezett válására emlékezteti, miután fény derült apja és Yoko Ono viszonyára.

A New York Post szemléje szerint a hatvanéves zenész arról is beszélt, hogy a dalt neki és anyjának, Cynthia Lennonnak írta Paul McCartney, hogy ezzel próbálja vigasztalni őket a válás után.

Ez egy gyönyörű dolog, nem kérdés, és nagyon hálás vagyok érte, de ugyanakkor a falra mászok tőle

– mondta, hozzátéve, hogy örül annak, hogy McCartney dalt írt róla és az édesanyjának, de ez attól függően, hogy milyen helyzetben van valaki, lehet jó és frusztráló is. Bár benne rossz emlékeket idéz a dal, azt is mondta: „nem tudok róla egy rossz szót mondani”.

Julian Lennon elárulta, hogy az emberek gyakran idézték neki a dalt, nem is sejtve, hogy mennyi fájdalom rejlik a dalszöveg mögött. „Valahányszor ezt idézik, eszembe jut az anyám elválása az apámtól, az elvesztett szeretet és az, hogy alig láttam apámat azután” – mondta, hozzátéve, hogy 1980-ban bekövetkezett halála előtt már csak néhányszor találkozott John Lennonnal.

Sok ember nem igazán érti meg, hogy ez mennyire erős, érzelmes és személyes. Nem csupán arról szól, hogy szedd össze magad, és légy boldog. Mély fájdalom van mögötte

– jelentette ki a dalról.

Egy korábbi interjúban Julian Lennon azt is elárulta, hogy a dal címe eredetileg „Hey Jules” volt, ami a beceneve volt, és sokáig nem értette a valódi jelentését. „Akkor túl fiatal voltam ahhoz, hogy megértsem, miről szól. Nyilván kedves dolog, ha írnak rólad egy dalt, különösen ha azért, mert törődnek veled. De azt gondolom, a közönség nagy része sosem értette meg, hogy ez engem sok szempontból nagyon sötét időkre emlékeztet, mert apu akkor elment” – idézte fel.

A zenész tavaly megjelent albumának egyébként a Jude címet adta.

Lennon halála után 43 évvel, idén novemberben jelent meg a Beatles utolsó dala, aminek elkészültét a modern technika tette lehetővé régi demófelvételek felhasználásával.

Nyitókép: Dave Hogan/MTV/Getty Images for MTV

#Kultúra#julian lennon#john lennon#paul mccartney#beatles

Címlapról ajánljuk