Kultúra

Richard Curtis elismerte, hogy ostobán és rosszul ábrázolta a nőket az Igazából szerelemben

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 15:38

Bridget Jones pedig természetesen nem volt kövér. 

Richart Curtis brit forgatókönyvíró (Sztárom a párom, Igazából szerelem, Négy esküvő, egy temetés, Bridget Jones 1-2.) elismerte, hogy ostoba módon és rosszul ábrázolta a nőket a Bridget Jones naplója és az Igazából szerelem című filmekben – írja az Independent. 

A 66 éves Curtis korábban már beszélt arról, hogy az Igazából szerelem újranézése közben „kényelmetlenül érezte magát”. A forgatókönyvíró nemrég részt vett a The Times and Sunday Times Cheltenham-i Irodalmi Fesztiválon, ahol a lánya, Scarlett tett fel neki kérdéseket. Scarlett azzal is szembesítette az édesapját, hogy „egyre több kritika éri a filmjeiben a nőkkel és a színesbőrűekkel való bánásmódot”.

Curtis elismerte, hogy a nők súlyával kapcsolatos viccek „már nem viccesek”, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Sztárom a párom című filmben egyetlen fekete szereplő sincs.

A Bridget Jones naplójában Renée Zellweger karakterét úgy jellemzik, hogy „Brazília méretű feneke van”, az Igazából szerelemben pedig Natalie súlyán élcelődnek. A szereplő a volt barátjától megkapta, hogy „senkinek nem kell egy olyan lány, akinek fatörzscombjai vannak”. 

Vannak olyan dolgok, amiket bárcsak másképp csináltál volna? – tette fel a kérdést Curtis lánya, az író pedig bevallotta, hogy igen, sajnálja a korábbai munkái közül azokat, amelyekben kizárólag fehér, heteroszexuális karakterek szerepeltek.

Igen, bárcsak előrébb jártam volna. Mivel egy nem túl sokszínű iskolából és egyetemi baráti társaságból jöttem, azt hiszem, a sokszínűség jegyében belekapaszkodtam abba az érzésbe, hogy nem tudnám, hogyan írjam meg ezeket a szerepeket. Azt hiszem, egyszerűen csak hülye voltam és tévedtem ezzel kapcsolatban.

A forgatókönyvíró arról is beszélt a közönség előtt, hogy megdöbbent, amikor öt évvel ezelőtt a lánya azt mondta neki, hogy soha többé nem használhatja a kövér szót. 

Hű, igaza volt. Az én generációmban valakit pufóknak nevezni vicces volt – az Igazából szerelemben is voltak ilyen viccek. De azok már nem viccesek

– tette hozzá. 

Nyitókép: IMDb

#Kultúra#igazából szerelem#Bridget Jones#Richard Curtis#bodyshaming#nők#forgatókönyvíró#Filmek

Címlapról ajánljuk