Kultúra

18 éve ilyenkor Kanye West hét szóval robbantotta ki első óriási botrányát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 3. 21:20

Ki ez a tejfeles szájú rapper, aki ilyen felháborító dolgokat csinál a tévében?

Szeptember 2-án, azaz tegnap volt pont 18 éve, hogy kirobbantotta életének egyik első, nagy vihart kavaró botrányát Kanye West, akinek azóta is számtalan hajmeresztő odamondás és meredek ötlet kötődik a nevéhez.

Az ekkor még inkább úttörő rapszámairól, mint magánéletéről ismert West 2005-ben egy jótékonysági tévéműsor házigazdája volt Mike Myers-szel közösen, aki Austin Powers-t, és Shreket is alakította. A hurrikán azon év augusztus 29-én csapott le New Orleans-ra, és a hatóságokat már az első napokban sokat kritizálták azért, hogy nem tettek eleget a főleg feketék által lakott területen rekedtek kimentéséért és kárelhárításáért.

George W. Bush elnököt különösen sokat hibáztatták, amiért alig mutatta arcát a katasztrófa után, és nem volt annyit jelen a nyilvánosságban, hogy a túlélőket biztassa, mint az egy elnöktől elvárható lett volna. Sokak szerint inkább az ekkor már folyó iraki háborúval foglalkozott. Ez Kanye-nak is feltűnt, aki a műsorban váratlanul bejelentette a következőt:

George Bush nem törődik a fekete emberekkel.

Az alábbi klipben az hallható, hogy a fiatal Kanye először a médiát kritizálja, hogy a fehéreket áldozatokként, a feketéket pedig fosztogatóként állították be, majd Myers szavai után, szinte a semmiből hangzik el az ominózus mondat, ami óriási felhördülést váltott ki Bush támogatói körében, és amire még évek múltán is emlékszik szinte mindenki az USA-ban:

A felvételen látszik, hogy még Myers-t is kizökkenti a rapper a kemény bejelentésével. Holott 2005-ös szemmel ezt a mondatot sokan túlzónak, és sértőnek nevezték, az utóbbi pár évben mind a Black Lives Matter mozgalom, mint Kanye újabb botrányainak fényében más megvilágításba került az eset: manapság már sokan úgy gondolják, hogy a rappernek igaza volt, a kijelentést pedig abszolút jogosan tette.

Nyitókép: YouTube

#Kultúra#kanye west#george bush#tévé#hurrikán#rasszizmus

Címlapról ajánljuk