Kultúra

A dühöngő bika nagy menetelése a Taxisofőrtől az Ürömapámig – 80 tény a ma 80 éves Robert De Niróról

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 14:28

Ha valahol a világ legjobb filmszínészeit emlegetik, ott az ő nevének is el kell hangoznia. És általában elsőként hangzik el. Most épp egy családi tragédia és egy kései gyermekáldás miatt szólnak róla a hírek, de ez mit sem változtat azon, hogy Robert De Niro egyike a kortárs színészisteneknek, és akkor is az maradna, ha netán leforgatná a Nagyfater elszabadul 2.-t.

Mindenki megszületik valahol: Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született Manhattan (egyik) szívében, a Greenwich Village-ben.

Egyke gyerek, apja (Robert De Niro Sr.) és anyja (Virginia Admiral) is festőművészek voltak.

De Niro a Remembering the Artist: Robert De Niro, Sr. című dokumentumfilmben emlékezett meg az apjáról. 


A szülei kétéves korában különváltak, miután De Niro apja melegként coming outolt

Bobby Milk (avagy Tejes Bobby) – feltűnő sápadtsága miatt kapta e gyerekkori becenevet

Oscart még nem kapott érte, de 10 évesen ő volt a Gyáva Oroszlán az Óz, a nagy varázsló sulielőadásában. Érdekes tény: ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor oroszlánt alakított.

Az iskolatáska terheit 16 éves koráig cipelte, ekkor örökre búcsút intett középiskolai tanulmányainak.

Kora mindkét színésztanár-fejedelménél, Lee Strasbergnél és Stella Adlernél is tanult. Mindketten másképp értelmezték a híres Sztanyiszlavszkij-módszert, De Niro az ő kezük alatt dolgozta ki azt a technikát, amit ma némi leegyszerűsítéssel method actingként emlegetnek.

Első jelentős filmszerepét Brian De Palma Üdvözletek című, 1968-as filmjében kapta.


De Palma korábban is forgatott De Niróval, de első közös próbálkozásukat, a The Wedding Partyt csak az Üdvözletek után mutatták be.

Brian De Palma az volt a pályakezdő színésznek, mint nem sokkal később Martin Scorsese: meghatározó, közeli alkotótárs.

De Palma és De Niro harmadik közös filmje az 1970-ben bemutatott Szia, Anyu! volt. De már ott melegített a pálya szélén Martin Scorsese.

Scorsese és De Niro máig tartó együttműködése az 1973-as Aljas utcákkal kezdődött. A De Palma-istállóból a színész a Scorsese-csapathoz szerződött.

Scorsese és De Niro eddig 10 mozifilmet és egy kisfilmnek is beillő reklámot forgattak együtt.


Scorsese szerint az elmúlt 50 évben De Niro háromszor utasította vissza: a Krisztus utolsó megkísértésére, a Téglára és a New York bandáira mondott nemet.

Még szerencse, hogy egyik leghíresebb filmjére, a Taxisofőrre igent mondott.

De először még eljátszotta a fiatal Vito Corleonét A Keresztapa 2.-ben.

Kapott is érte egy legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

De Niro az első Keresztapa-film szereplőválogatásán is részt vett, a nem túl hosszú életű Paulie Gatto szerepére jelentkezett.


A Keresztapában felkínált kicsiny szerep helyett végül A banda, amelyik nem tudott jól lőni című filmet választotta.

Ezzel Al Pacino megürült helyére került, aki végül Michael Corleonét játszotta A Keresztapában.

Hivatalosan A Keresztapa 2. Pacino és De Niro első közös filmje, de arra, hogy közös jelenetük is legyen, a Szemtől szembenig várni kellett.

Csak Al Pacinón múlt, hogy nem ő játszotta A taxisofőr főszerepét, nemet mondott, így a New York éjszakai mocskában álmatlanul taxizó Travis Bickle szerepe De Niróé lett.

És ezzel együtt a filmtörténet egyik leghíresebb kérdőmondata, a “You Talkin' to Me?” is. 


A lehető legteljesebb színészi átszellemülés jegyében De Niro taxiba ült, de nem ám az utasülésre: kiváltotta a New York-i taxisigazolványt, és a szerepre való felkészülés során maga is taxizott Manhattan utcáin. Már csak azért is érdemes lenne feltalálni az időgépet, hogy beülhessünk a De Niro vezette sárga New York-i taxiba.

Ronald Reagan merénylője, John Hinckley azt állította, hogy a Taxisofőr hatására akart végezni az amerikai elnökkel: az 1981-as merényletben Reagan megsebesült, Hinckley-t pedig beszámíthatatlannak nyilvánították, és elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan 2016-ban szabadult.

Már a Taxisofőr készítésekor megmutatkozott, hogy De Niro a komolyabb testi átalakulástól sem riad vissza a tökéletesség elérése érdekében: Travis Bickle kedvéért 14 kilót fogyott.

Ám ez semmi, mert ahhoz, hogy megformálja a csúcsformában lévő, majd lecsúszott és széthízott bokszolót, Jake La Mottát, még inkább próbára tette a szervezetét. 15 kiló leadásával kezdte, majd 30 kiló felszedésével folytatta, és mindezt egy szerep kedvéért.

Emellett szinte eltörpül, hogy néhány valódi bokszmeccset is megvívott, és kettőt meg is nyert közülük.

A film egyik jelenetében pedig akkorát ütött, hogy szegény Joe Pesci bordatörést szenvedett.


Scorsese vonakodott megrendezni a Dühöngő bikát. Előző filmje, a szintén De Niróval készített New York, New York megbukott, a rendező kokainon élt, egy túladagolás kórházba juttatta. De Niro a kórházban győzte meg, hogy az önpusztítás helyett válassza a filmrendezést, és csinálják meg a Dühöngő bikát.

Jake La Motta szerepéért De Niro megkapta a második Oscarját, ezúttal a legjobb színész kategóriában. Jelölni még több alkalommal jelölték, de többször nem nyert Oscart.

De Niro még évtizedekkel később is úgy emlékezett vissza, hogy összes filmje közül a Dühöngő bika és a szerep kedvéért felszedett 30 kiló vette ki belőle a legtöbbet.

Pedig Scorsese megbukott musicalje, a New York, New York kedvéért még szaxofonozni is megtanult.

A New York, New York operatőre, a 2007-ben elhunyt Kovács László biztosan sokat mesélhetett volna De Niro elhivatottságáról.

Az sem kizárt, hogy A szarvasvadász híres oroszrulett-jelenetéhez De Niro éles töltényt kért a pisztolyába, bár ez inkább legendának tűnik, mintsem valóságnak. Az viszont biztos, hogy a szakmai tökélyért bármire képes színész acélgyári munkásokkal vegyült, hogy maga is acélgyári munkássá váljon Michael Cimino filmjében. Alaposan megdolgozott élete első 1 millió dolláros gázsijáért.


A Dühöngő bika után Scorsese Jézus szerepét szánta neki a Krisztus utolsó megkísértésében, De Nirót azonban nem érdekelte Jézus, annál inkább egy Scorsese-vel közös vígjáték: A komédia királya végül sok minden lett, de térdcsapkodósan vicces komédia biztosan nem. Ma már klasszikusként emlegetik a keserű szatírát, de a maga idejében egyáltalán nem érdekelte a nézőket. Ez volt zsinórban a harmadik anyagi bukása a rendezőnek.

De Niro és Scorsese a nyolcvanas éveket külön töltötték, közel 10 évig nem dolgoztak együtt.

Ez idő alatt De Niro eljátszotta Sergio Leone epikus gengszterfilmje, a Volt egyszer egy Amerika főszerepét. Leone 269 perces filmjének amerikai változatából majd másfél órát kivágtak a producerek: a megcsonkított változott megbukott.

Aki sosem látta még romantikázni Robert De Nirót, az 1984-ben végre megnézhette, mit kezd a dühöngő bika a mindent leküzdő érzelmekkel és a könnyen elpiruló Meryl Streeppel: a Zuhanás a szerelembe, ez a tisztességes romantikus dráma senkit sem érdekelt.


A nyolcvanas években De Niro démonikusan meghámozott egy tojást az Angyalszívben.

Összekuszált néhány hűtő-fűtő csövet a Brazilban.

És ismét felszedett jó néhány kilót, ezúttal azért, hogy eljátssza Al Caponét.

Az átlényegüléshez ezúttal Al Capone alsóneműire volt szüksége: De Niro ragaszkodott hozzá, hogy az Aki legyőzte Al Caponét című filmben pontosan olyan selyem alsót viseljen, mint amilyet a megboldogult maffiafőnök is hordott.

A színész kedvéért állítólag felkutatták Capone egykori szabóit, dacára annak, hogy a belső átlényegüléshez szükséges alsók egyáltalán nem látszanak a filmben.

De Niro ezt követően forgatta az akciókomédiák örök klasszikusát, az Éjszakai rohanást. Hogy milyen alsót viselt, arról nem érkeztek hírek. Charles Grodin viszont mindenben méltó partnere volt, sőt olykor még le is játszotta két Oscar-díjas kollégáját.


Természetesen az Éjszakai rohanásra is teljes erőbedobással készült, a forgatás előtt igazi fejvadászokkal konzultált.

A kilencvenes éveket a legjobb társaságban nyitotta: tíz év kihagyás után újra Scorsese-vel forgatott, az eredmény a Nagymenők lett. Ennél nem is kell többet mondanunk.

A Scorsese-reneszánsz folytatódott: a Cape Fearre De Niro kigyúrta magát, a fogait egy fogorvossal kiélesíttette, hogy még ördögibb legyen a vigyora, és eljátszotta a filmtörténet legtetováltabb gonosztevőjét, Max Cadyt.

1993-ban De Niro találkozott egy fiatalemberrel, aki majd Scorsese következő színészmúzsája lesz: az Ez a fiúk sorsa című filmnek azért még ő volt a húzóneve, a mostohafiát alakító Leonardo DiCapriónak pedig ez volt a nagy áttörése.

Ugyanebben az évben mutatták be első rendezését, a kritikusok által jól fogadott Bronxi mesét.

A Bronxi mesét apjának, Robert De Niro Sr.-nak ajánlotta, aki 1993-ban halt meg.


1994-ben eljátszotta Frankenstein szörnyét, de Kenneth Branagh adaptációja egyikük életművében sem szerepel a top10-ben. Nem is alaptalanul.

1995-ben viszont két remekbe szabott filmjét is bemutatták: a Scorsese rendezte Casinót és Michael Mann kékben úszó eposzát, a Szemtől szembent.

Két ilyen film egymás után – 1995 De Niro éve volt.

A Szemtől szemben beteljesítette minden filmrajongó álmát, Michael Mann végre összeterelte Al Pacinót és Robert De Nirót: híres éttermi jelenetük az első alkalom volt, hogy a két színészóriás megosztotta egymással a vásznat.

A Szemtől szemben Christopher Nolan nagy kedvence, olyannyira, hogy  még egy beszélgetést is levezetett De Niróval, Pacinóval és a rendező Michael Mann-nal. 


A kilencvenes évek az amerikai független filmesek nagy korszaka volt, és az a színész, aki a legtöbbet profitált a friss tehetségekből nem volt más, mint… Harvey Keitel. Keitel és De Niro együtt kezdték az Aljas utcákban, aztán De Niróból világsztár lett, Keitel pedig megmaradt dolgozó színésznek. Mígnem újra divatba jött, mint a függetlenek védőszentje.

Lassan De Nirónak is feltűnt, hogy kimarad a jóból, gyorsan fel is bukkant az akkor még függetlennek látszó James Mangold zsarufilmjében, a Coplandben.

De a nagy fogást Tarantino filmje, a Ponyvaregény után következő Jackie Brown jelentette. De Niro bajuszt növesztett, és profin elvegyült a tarantinói karakterek között, de valahogy látszott, hogy csak vendégjátékos ezen a pályán.

A kilencvenes évekbe még belefért egy legendás autósüldözés, a Ronin című filmet máskülönben az tette emlékezetessé, hogy a forgatás közben De Nirót kihallgatta a francia rendőrség egy prostituáltakat futtató hálózattal összefüggésben.


A színészt úgy megviselte a 9 órás kihallgatás, hogy közölte: soha nem tér vissza Franciaországba, és a franciáktól kapott becsületrendjét is visszaküldi. A Ronin forgatását azért befejezte.

A színészt semmivel sem vádolták meg, és könnyen lehet, hogy azóta visszatért Franciaországba.

A Csak egy kis pánik és az Apádra ütök vígjátéki színészként is keresetté tették De Nirót, ma már azonban nincs sok köszönet abban, ha új De Niro-vígjátékot mutatnak be a mozik.

Hogy mi történt az egykor a tökéletesnél is tökéletesebb alakításokra törő színésszel, azt a Robert De Niro legpocsékabb filmjeiről szóló írásunkban jártuk körül. 

A kétezres évek nem indultak valami jól: 2003-ban egy szűkszavú nyilatkozat közölte a világgal, hogy De Nirót prosztatarákkal diagnosztizálták. A kezelések sikeresek voltak, a színész hamar visszatért a munkába.

De Niro immár nem csak színészként volt tevékeny: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megalapította a Tribeca filmfesztivált, hogy fellendítse New York kulturális életét.

2006-ban megrendezte második és mindmáig utolsó filmjét, Az ügynökséget.

2008-ban újból összeállt egy filmre Al Pacinóval – A törvény gyilkosa kiábrándító zsarufilmnek bizonyult.

Eddigi utolsó színészi Oscar-jelölését a Napos oldal című dramédia mellékszerepéért kapta.


2015-ben ismét Scorsese-vel forgatott, igaz, csak egy reklámot: a The Audition című kisfilm egy frissen megnyílt makaói kaszinót népszerűsített De Niro, Scorsese, Leonardo DiCaprio és Brad Pitt közreműködésével. 

A színészek nem dolgozták halálra magukat, kétnapi munkáért fejenként 13 millió dollárt tettek zsebre. A 16 perces kisfilm 70 millió dollárból készült.

Scorsese és De Niro azóta két „rendes” filmet is forgatott együtt: a Casino után 24 évvel került a moziba Az ír, idén pedig jön a Megfojtott virágok, amelyben együtt szerepel a két nagy Scorsese-színész, DiCaprio és De Niro.

A Trump-érában De Niro nem egyszer odamondott az amerikai elnöknek, nem fukarkodott a Trumpot gyalázó szavakkal és abbeli vágyát is kifejezte, hogy szívesen behúzna neki egyet. Erre azonban nem került sor.


Robert De Niro híresen kerüli a nyilvánosságot, magánélete sem kerül minden nap terítékre a bulvárban, ezért is szóltak akkorát a válásával járó sárdobálás részletei. De Niro válóperes ügyvédje 2021-ben azt mondta, hogy a 77 éves színésznek a volt felesége miatt kell minden útjába kerülő filmet elvállalnia, hogy kifizethesse a házassági szerződésben vállalt kötelezettségeit.

De Niro neve nemrég egy családi tragédia miatt került a hírekbe, mint arról mi is beszámoltunk, 19 éves unokája 2023. július 2-án drogtúladagolásban meghalt.

Jelenleg De Niro nyolc közeljövőben esedékes filmjéről tudni.

Barry Levinson 2024-re ígért gengszterfilmjében, a Wise Guysban kettős szerepet alakít. Végre egy film, amiben Robert De Niro nem egy, hanem két maffiafőnököt játszik, ráadásul két valódi alakot!

Robert De Niro nem pihen: áprilisban megszületett hetedik gyermeke, Gia Virginia Chen De Niro. Az anya, Tiffany Chen 34 évvel fiatalabb az apánál. 

Nyitókép: Robert De Niro  2023. június 17-én in New Yorkban, a Tribeca filmfesztiválon – Fotó: Roy Rochlin/Getty Images for Tribeca Festival

#Kultúra#robert de niro#oscar-díj#dühöngő bika#taxisofőr#martin scorsese#80 éves#ma#születésnap#film#mozi#színész#színészlegenda#hollywood

Címlapról ajánljuk