Kultúra

Felháborodott India azon, ahogy Oppenheimer szexel a barátnőjével

rtl.hurtl.hu

2023. július 23. 19:38

Azt is eláruljuk – enyhén spoileresen – hogy most épp mivel sokkolt le Oppenheimer egy ázsiai országot.

Számos néző felháborodott az Indiában az Oppenheimer című film egyik szexjelenetén, mivel a főszereplőt alakító Cillian Murphy a hindu szent könyvből, a Bhagavad-gítából olvas fel belőle, miközben intim közelségben van a barátnőjét alakító Florence Pugh-val, írja a Mafab.

Konkrétan az a sor hangzik el a jelenetben, amely később szinte teljesen összefonódott az atombomba feltalálójának alakjával: „Én vagyok a halál, világok pusztítója”. A tudós egy hatvanas évekbeli interjúban beszélt arról, hogy ez jutott eszébe akkor, amikor látta a világ első atombombájának felrobbanását.

Nem sokkal a film bemutatása után tiltakozások kezdődtek a közösségi médiában, ahol többen arról írtak, hogy ez a jelenet óriási tiszteletlenség a hindu vallást gyakorlók számára. Uday Mahurkar újságíró, a Save Culture Save India Foundation alapítója a Twitteren levelet írt Nolannek, amelyben elítélte a jelenetet, és távolítsa el azt a filmből.

Azt írta: „Nem tudjuk, mi a motiváció és a logika a tudós életének e felesleges jelenete mögött. De ez egy milliárd toleráns hindu vallási meggyőződése elleni közvetlen támadás, inkább a hindu közösség elleni háborút jelenti, és szinte úgy tűnik, hogy a hinduellenes erők egy nagyobb összeesküvésének része”.

A J. Robert Oppenheimer életéről és munkásságáról írt cikkünket itt lehet elolvasni. A Fókusz exkluzív interjúját Christopher Nolannel, az Oppenheimer-film rendezőjével alább lehet megnézni. A filmnek magyar kötődése is van, hiszen egy magyar színész, Haumann Máté alakítja Szilárd Leót, aki elsőként jött rá arra, hogy a nukleáris reakció, és ezzel együtt az atombomba létrehozható.


Nyitókép: Universal

#Kultúra#oppenheimer#szex#india#jelenet#hindu#vallás

Címlapról ajánljuk