Kultúra

Egy jobboldali képviselő szerint az új Barbie-film kommunista propaganda

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 16:45

Barbie elvtársnő és Ken elvtárs bevezetik a proletárdiktatúrát a Mattelnél.

Megkérdőjelezték Barbie hazafiságát az USA-ban, miután Ted Cruz republikánus képviselő azzal vádolta meg a Margot Robbie főszereplésével készült új film alkotóit, hogy kínai kommunista propagandát terjesztenek, írja a Daily Mail.

Ez azért lett téma, mert korábban Vietnamban betiltották a filmet azért, mert abban szerepel egy térkép, amely területi követeléseket ábrázol a Dél-kínai-tengeren. A vietnami filmügyi hivatal igazgatója közölte, hogy a film premier előtti megtekintése után, a szaggatott vonallal kapcsolatos jogsértés miatt döntöttek úgy, hogy betiltják a film forgalmazását. Mint ismert, Vietnám és Kína között régóta feszült a helyzet a tenger miatt.

Cruz ezután arról beszélt, hogy „úgy néz ki, Barbie is »made in China «”. Azt is hozzátette, hogy „Kína meg akarja szabni, hogy mit látnak, hallanak, és gondolnak az amerikaiak”. Később a konzervatív Fox News is hosszasan tárgyalta a politikus állításait.

Holott lekommunistázni Barbie-t talán enyhe túlzás, de Kína a belföldi piac mérete miatt az utóbbi években – leginkább a nemrég kezdődött kereskedelmi háború előtt – látható befolyást gyakorolt Hollywoodra. Tavalyelőtt viszont az amerikai produkciók részesedése a kínai piacon egy év alatt 29 százalékról 11 százalékra esett.

Nem ez az első szürreális hír a Barbie-film környékéről, amelyről beszámolt az rtl.hu. Korábban arról adtunk hírt, hogy nemzetközi hiány alakult ki a rózsaszín festékből, olyan sokat használtak fel a Greta Gerwig által rendezett film forgatásán.

Nyitókép: Sheridan Ameo / Warner Bros.

#Kultúra#barbie#kommunista#ted cruz#film#propaganda#térkép#vietnam

Címlapról ajánljuk