Kultúra

A Carson Coma énekese: Rettenetes dolog, hogy kötődsz az országhoz, de nincs más választásod, mint elköltözni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 17. 10:48

A Carson Coma énekese, Fekete Giorgio a 444-nek a kormánykritikus megnyilvánulásokról beszélt, arról, hogy miért költözik el sok fiatal az országból, és miért nem jó, ha „ellenzéki zenekarként” állítják be őket.

Új lemezük megjelenése, illetve második teltházas Budapest Parkos koncertjük apropójából interjút készített a 444 Fekete Giorgio-val, a rendkívül népszerű Carson Coma zenekar félig olasz, félig magyar énekesével.

A Carson Coma nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Fekete Giorgo az együttes május 20-i kecskeméti koncertjén néhány közéleti témával kapcsolatban is megnyilvánult. Ejtett pár szót a rendőrrohammal, könnygázzal feloszlatott diáktüntetésről, illetve a kecskeméti Photoshop-galibáról is szólt, amelynek következtében el kellett hagynia kollégiumát egy diáknak, aki mémet csinált a magyar zászlót fordítva tartó igazgatóról. „Milyen kibaszott ország ez?” – kérdezte Fekete Giorgio, majd ezután előadták új, nagyon erősen kormánykritikus dalukat, a Feldobom a követ című számot, amiben egyebek mellett azt énekli, hogy

Haragszol? lassan tipikus,
Mindig ez van, ha én vagyok kritikus,
Utcai harcos orcán fintor,
Ki fogod sípolni hogy ***?

Mikor az ember strómanként viccel,
Mandinerből a gyűlölet spriccel,
Csak a négy-hat meg a hat-három,
De ne kelljen már útlevél kifele a határon.

Lássuk be, ez egy kicsikét toxik,
A maszkulinitásod szertefoszlik,
Disznóvágás, nepotizmus,
Pálinkagőzös hedonizmus.

Miután a zenekar frontembere kritizálta a kormányt, a szervezők hirtelen lemondták a Carson Coma brüsszeli Liszt Ferenc Intézetben május 30-ra tervezett fellépését. Fekete Giorgio az RTL Reggeliben erről azt mondta, hogy nem indokolták meg a brüsszeli koncert lemondását, csak annyit közöltek, hogy más program lesz. „Amit tényleg biztosan tudunk az az, hogy olyan nem szokott történni a zeneiparban, hogy egy héttel előre valaki azt mondja, hogy más program lesz. Óriási meglepetések nincsenek, akinek van szeme, látja, akinek van füle, hallja.”


A zenész a fentiekről is beszélt a 444-nek, az alábbiakban pár kiemelés következik az interjúból:

  • Az új dal szövegének arról a részéről, hogy "Mikor az ember strómanként viccel, Mandinerből a gyűlölet spriccel":

Barni lenyilatkozta poénból, hogy ő második kerületi polgármester szeretne majd lenni. Erre én, hogy lennék a strómanja. Ebből aztán ügy lett, mert a Mandiner lehozta úgy, mintha full komolyan gondoltam volna. Szóval a 24.hu-nak poénból azt mondtam, hogy leszek a Barni strómanja, a Mandiner meg lehozta komolyan: Tudatosan politizál és stróman akar lenni a Carson Coma énekese. Tökéletes utolsó mondattal: „Arra a kérdésre, hogy látja magát a jövőben, Fekete Giorgio azt válaszolta, hogy a II. kerületi polgármester strómanja szeretne lenne, erre vágyik.” Az első találkozásunk volt ezzel a fajta médiával.

  • Arról, hogy milyen ma olyan tehetséges fiatalnak lenni, akik ebbe a rendszerbe nőttek bele:

Nagyon budapesti buborékban vagyunk, de az nagy szívfájdalmam, hogy a legtöbb haverom elköltözik. Rettenetes dolog. Van, aki látni akarja a világot, többet akar tapasztalni. Értem. De még több olyan, aki nem kap lehetőséget abban, amiben jó. Mondjuk operatőr. És nem hívják vagy nem akar NER-es történelmi filmekben statisztaszerepet játszani. Képzeld el, hogy van egy szenvedélyed, hivatásod, kötődsz az országhoz, de nincs más választásod, mint elköltözni, hogy azt csinálhasd, amit szeretsz. Erről is szól a Feldobom a követ c. szám.

  • A brüsszeli visszamondott koncertről:

Ebben az a furcsa, hogy nem tudom kit zavart volna, ha elmegyünk. Nagyon sajnálom az embereket, akik eljöttek volna. Meg sajnálom magunkat, hogy nem jött össze. Persze nézhetném onnan is, hogy a hír után egy csomó olyan emberhez is eljutott a hírünk, akik korábban nem ismertek bennünket. De jobban örültünk volna a koncertnek. Faszom akar arról beszélni, hova miért nem hívtak el, ha helyette zenélhetnénk is.

  • A politikai jellegű megnyilvánulásokról:

Mi igazából pont olyanok vagyunk, mint a legtöbb ember: nem vágyunk arra, hogy politizáljunk. Ez nem cél, ha valami, inkább késztetés. Mert arra viszont vágyunk, hogy elmondjuk, miként látjuk a világot magunk körül, és rezonáljunk a környezetünkre. Az elmúlt években bőven voltak ilyen dalaink, mint a Pók meg a Peti és én, amik olyan témákat érintettek, mint az elfogadás vagy az LMBTQ-jogok. Hogy ezekről feltétlenül beszélnünk kell, vagy ennek jelentőségét érezzük, az nem feltétlenül a mi felelősségünk.

  • A kritikus hangvétel kockázatairól:

Nem jó, ha beállítanak „ellenzéki zenekarként”. Onnantól másodlagos mit csinálsz, milyen dalokat írsz, csak várják a megmondást. Aztán amikor történik valami, és nem mondod meg eléggé, felkérdeznek. Ezt nem akarom. Én tényleg csak dalokat akarok írni. Nem lehet ez egy program, nem lehet e mögé bújni.

  • Az új albumról:

Még elég friss az album, de már látszik, hogy szereti a közönség, azt kell gondoljam szóval, hogy jól rezonál. És hát vannak benne világos dolgok, például a Feldobom a követ, ami egyértelműen utal arra, amikor Beton Hofit kicenzúrázták a Petőfi TV-ben. „Utcai harcos, orcán fintor, ki fogod sípolni, hogy...”


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Kultúra#Carson Coma#Fekete Giorgio#interjú

Címlapról ajánljuk