Kultúra

Alföldi Róbert: Minden művésznek nehéz ma dolgozni, aki nem gyakorolja a hatalmi seggnyalást

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 11:51

A színész-rendező a legutóbbi választások óta visszavonult a közélettől.

Alföldi Róbert a 60. előadásánál járó Isteni végjáték kapcsán adott interjút az énbudapestem.hu-nak.

A darabban Istent alakító színész szerint ma nem lehetne olyan klasszikusokat leforgatni, mint Fábry Zoltán Magyarok című filmje, Kovács András Hideg napokja vagy Szabó István Mephistója, mert a magyar állam egyiket sem támogatná. 

Arra a kérdésre, hogy ilyen légkörben nehéz-e dolgozni, így válaszolt:

Mindenkinek az, aki nincs benne a fősodorban, aki nem gyakorolja a mindenféle kérdés, kritikai töltet vagy minőségi szempont nélküli hatalmi seggnyalást. A képzőművészettől az irodalomig mindenhol ez van. Amit biztosan tudok, hogy ennek ellenére nem szűntünk meg. 

Alföldi a darab kapcsán elmondta, szerinte „baromi nagy tévedés azt gondolni, hogy egy keresztény ország olyan, mint a miénk”. 

Tény, hogy ahhoz a szellemiséghez, amit a kormány képvisel, kell egy olyan társadalom, amit fontos pillanataiban magára hagytak. Egyáltalán nem lehet azon csodálkozni, hogy az emberek szoronganak, igyekeznek kapaszkodni valamibe, vagy szeretnének valahová tartozni. Nálunk ezt az állapotot végtelenül ügyesen használja ki a kormány…

– mondta a színész.

Szerinte „a rendszerváltás óta eltelt 34 évben egyik párt sem foglalkozott azzal, hogy megpróbálja megértetni az emberekkel, mi az a demokrácia, és egyetlen kormány sem tartotta fontosnak, hogy felnevelje az állampolgárait”. Alföldi szerint épp ezért ugyanazokba a csapdákba csúszik bele az ország újra és újra, mint amiben 50 évig élt. A kormány pedig ezekre a beidegződésekre apellál, csak most épp a kereszténységre hivatkozva.

Én a legutóbbi választások óta visszavonultam a közélettől, mert nincs értelme. Akkor beleraktam mindent, amit csak lehetett, kiálltam konkrét politikusok mellett, amit előtte nem tettem. Akkor és ott rájöttem, hogy nem tudok többet tenni, amit tudtam, azt megtettem

– mondta Alföldi.

Nyitókép: RTL

#Kultúra#alföldi róbert#NER#hatalom#szabó istván#isten

Címlapról ajánljuk