Baleset-bűnügy

Bocsánatot kell kérnie az Origónak Alföldi Róberttől

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 18:33

Megsértették a jóhírnévhez való jogát.

Bocsánatot kell kérnie az Origo kiadójának Alföldi Róberttől, amiért megsértették a jóhírnévhez való jogát. A jogerős ítéletről a színész-rendező maga számolt be Facebook-oldalán.

A színész-rendező nem nevezte meg, hogy a kormánylapnak mely állítások miatt kell bocsánatot kérnie, de a Telex úgy tudja, hogy Alföldi Róbert több origós cikk miatt is perelte a Mediaworks kiadót. Ezekben olyan állítások szerepeltek, mint hogy a művész titokban Karácsony Gergellyel és Gyurcsány Ferenccel tárgyalt a Színművészeti Egyetemről; az általa rendezett Mefisztót az érdeklődés hiánya miatt vette le a műsorról a Vígszínház; illetve gyanús körülmények között nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójának.

A per két éve indult, első fokon a bíróság ugyancsak Alföldinek adott igazat tavaly júniusban. Másodfokon azonban az elsőfokú döntéshez képest felére, 800 ezer forintra csökkentette a bíróság a színész-rendezőnek fizetendő sérelemdíjat.

A mostani döntés értelmében az Origónak 15 napon belül közzé kell tennie a jogsértést megállapító rendelkezést a korábban megjelent cikkek címe alatt, a bevezető fölött, a bocsánatkéréssel együtt. A bocsánatkérésnek és a bíróság döntésének legalább 30 napig, de a cikk elérhetőségéig mindvégig kint kell lennie az Origo főoldalán úgy, hogy ne kelljen hozzá legörgetni. 24 órán keresztül egy közleménynek is szerepelnie kell az oldalon, a bíróság által meghatározott szöveggel.

A Telex emlékeztet, hogy a kormánymédia tavaly 29 helyreigazítási pert veszített, ebből az Origo 13-at bukott el.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Baleset-bűnügy#alföldi róbert#jóhírnév megsértése#propaganda#origo#hazugság

Címlapról ajánljuk