Kultúra

A bíróság ártatlannak találta Ed Sheerant, szerintük nem lopta híres dalát

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 20:03

A zenész korábban azt is kilátásba helyezte, hogy véget vet karrierjének, ha elveszti a pert.

Nem lopta a Thinking Out Loud című dalát Ed Sheeran, döntött az esküdtszék a zenész New York-i tárgyalásán, írja a CNN. Sheerant Marvin Gaye szerzőtársának családja perelte be azért, mert szerintük a szám sérti a Let’s Get It On című sláger szerzői jogait.

Az esküdtszék szerint Sheeran nem bűnös abban, hogy jogtalanul használta a szám melódiáit és kompozíciós elemeit. Az ítélet szerint az a zenész saját szerzeménye. Amikor meghallotta Sheeran az ítéletet, megölelte az ügyvédeit.

Ed Townsend dalszerző családja azzal vádolta a brit muzsikust, hogy a szám akkordvonulata, harmóniája, és egyes melódiái nem eredetiek, és azokat a Townsend által írt muzsikából emelte el. Sheeran ügyvédei szerint viszont a melódiák különbözőek, a két szám közötti hasonlóság pedig olyan elemeknek köszönhető, amelyeket gyakorta használnak a popzenében.

Korábban Sheeran arról beszélt: ha elveszti a pert, akkor „kész, befejeztem. Rendkívül sértőnek találom, hogy az egész életemet annak szenteltem, hogy előadó és dalszerző legyek, és valaki ezt lebecsüli”. A tárgyaláson nem kevesebb, mint százmillió dollar, azaz 34 milliárd forintnyi összeg volt a tét.


Nyitókép: Karwai Tang / WireImage

#Kultúra#ed sheeran#szerzői jog#vád#tárgyalás#marvin gaye#ítélet#lopás

Címlapról ajánljuk