Kultúra

Ed Sheeran kijelentette: ha bűnösnek találják dallopásban, abbahagyja a zenélést

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 14:45

A zenészt azzal vádolják, hogy Marvin Gaye-től lopta slágerét.

Múlt héten írtunk arról, hogy százmillió dollárra perelték Ed Sheerant, mert Thinking Out Loud című dala túlságosan hasonlít Marvin Gaye Let’s Get It On-jára.

A Daily Mail szerint Ed Sheeran sértőnek találja a vádat és azt mondta, ha az esküdtszék azt állapítja meg, hogy dalt lopott, akkor abbahagyja a zenélést.

Ha ez lesz, kész, befejeztem. Rendkívül sértőnek találom, hogy az egész életemet annak szenteltem, hogy előadó és dalszerző legyek, és valaki ezt lebecsüli

– közölte a bíróságon.

Ed Sheeran-t Marvin Gaye társszerzőjének örökösei perelték be. Ed Townsend örököseinek ügyvédje múlt héten a manhattani szövetségi bíróságon egy videót is bemutatott Ed Sheeran egyik koncertjéről, ahol a zenész a Thinking Out Loud című dalból zökkenőmentesen váltott át a Let’s Get It On-ra.

Sheeran azonban azt mondta a bíróságon, hogy a zenészek körében bevett szokás a mashupok előadása, más koncertjein Van Morrison Crazy In Love-jával, vagy Dolly Parton I Will Always Love You-jával is kombinálta a Thinking Out Loud-ot.

Sok dalnak vannak hasonló akkordjai. A Let It Be-ről át lehet váltani a No Woman No Cry-ba és vissza. És őszintén, ha tényleg azt csináltam, amivel vádolnak, elég hülye lennék, ha kiállok húszezer ember elé és ezt teszem

– jelentette ki. Elárulta azt is, hogy a slágerét valójában Van Morrison inspirálta.

Ed Sheeran kritizálta a felperes szakértőjét, Alexander Stewart zenetudóst is, aki a Thinking Out Loud számítógépes feldolgozásával próbálta bizonyítani a két dal közti hasonlóságot. Sheeran szerint a szakértő úgy módosította a dalt, hogy annak akkordjai és dallama jobban hasonlítsanak Marvin Gaye slágerére.

Ha őszinte akarok lenni, amit ő csinál, az bűncselekmény. Nem értem, hogyan lehet szakértő

– mondta.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

#Kultúra#ed sheeran#marvin gaye#plágium#per

Címlapról ajánljuk