Kultúra

Lenyomta az MTVA a Fortepant – törölniük kellett Vitray Tamás képét és még több tucat másikat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 2. 15:28

Harminc archív képre formált jogot az állami média.

Nem közeledtek az álláspontok az MTVA és a Fortepan közötti konfliktusban, aminek az lett a vége, hogy a legnagyobb nyílt, szabadon felhasználható magyar fotóarchívum törölt 30 képet a 180 ezer fotóból álló archívumából. Erről Tamási Miklós, a Fortepan alapítója beszélt a Válasz Online-nak adott interjújában.

Mint arról április elején az rtl.hu is beszámolt, bírósággal fenyegette meg a Fortepant a százmilliárdos költségvetéssel, közpénzből gazdálkodó MTVA, mert olyan szabadon letölthető fotókat találtak a bárki által böngészhető, az adományok mellett az adó 1% felajánlásokból működtetett Fortepanon, amelynek az MTVA állítása szerint ők a jogtulajdonosai.

A kérdéses fotók az MTVA vízjeles, fizetős gyűjteményében nem szerepeltek, és eredetileg a Rádió és Televízió Újság fotóhagyatékát képezték. A képeket a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből, a Fortepan lényegében leletmentést hajtott végre azzal, hogy beszkennelte és közkinccsé tette azokat.

A Rádió és Televízió Újságnak készült képeken többek között Jeles András filmrendező, Vitray Tamás műsorvezető és Kudlik Júlia műsorvezető szerepel.

A törlési felszólításban érintett még Bauer Sándor hagyatéka, illetve abból néhány, az MTI-nél készült korai fotó is, amit a fotóriporter családjától kapott meg a Fortepan.

Tamási alapvetően nem vitatta a jogutódként föllépő MTVA igényének jogosságárt, de a bírósági per helyett azt javasolta, hogy közelítsék az MTI és a Fortepan gyűjteményét egymáshoz, hogy közösen láttassák és értelmezzék a magyar huszadik századot.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója nem volt hajlandó tárgyalni a Fortepan szerkesztőivel. Tamási Miklós ezért úgy döntött, hogy lezárja az ügyet, törlik a Fortepanról a vitatott képeket.

Szerencsére nem nagy veszteség, legalábbis ami a számokat illeti: száznyolcvanezer fotóból áll az archívum, és ebből harminc képet távolítottunk el az MTVA felszólítására. Olyan hatalmas nyereség számukra sem lehet, hiszen az MTI-archívum sokkal nagyobb a miénknél, tizenhárommillió fényképfelvételt tartalmaz. De a sztori elsősorban nem erről a harminc fényképről szól

– mondta Tamási az interjúban. Hangsúlyozta, hogy a Fortepan teljesen nonprofit gyűjtemény, aminek egyetlen célja, hogy a 20. századi magyar múlt vizuális dokumentumait megőrizzék, és digitálisan és díjmentesen hozzáférhetővé tegyék mindenki számára.

Azt gondoljuk, hogy ez közfeladat, amit egyébként közgyűjtemények, múzeumok végezhetnének el, de akár az MTVA is segíthetné

 – vélekedett Tamási, hozzátéve, hogy az MTVA az egész története során közpénzből működött.

Nyitókép: Fortepan / UVATERV

#Kultúra#fortepan#mtva#jog#szerzői jog#jogtulajdonos#törlés#Tamási Miklós

Címlapról ajánljuk