Kultúra

Megfenyegette a Fortepant „egy közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” – úgy tűnik, töröltetni akarnak néhány fotót

rtl.hurtl.hu

2023. április 4. 19:54

Nem fedték fel, ki kereste meg az archív fotókat gyűjtő, rendszerező és letölthetővé tevő szájtot, de a szerkesztő az MTVA jogi vezetőjének címezte válaszát.

Bírósággal fenyegette meg a Fortepant egy kedves levélben egy magát megnevezni nem kívánó, közfeladatokat ellátó és közpénzből gazdálkodó részvénytársaság

– közölte a Fortepan.

A levélből nem idéztek, mivel a feladó teljes titoktartást követelt, de a képarchívum főszerkesztőjének válaszát nyilvánosságra hozták, és mivel azt Tamási Miklós dr. Tarr Péternek, az MTVA jogi vezetőjének címezte, a hvg.hu szerint egyértelműnek tűnik, hogy kitől érkezett a felszólítás. Tamási azt írta, 

a Rádió és Televízió Újság fotóhagyatékát egy, a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből.

 A fotók az MTVA gyűjteményében nem szerepelnek, így Tamási szerint a szerkesztő lényegében leletmentést hajtott végre. A törölni kívánt listán például Jeles András filmrendező, Vitray Tamás műsorvezető és Kudlik Júlia műsorvezető szerepel. 

A törlési felszólításban érintett még Bauer Sándor fotóriporter hagyatéka is, amit a szerző családjától kapott meg a Fortepan. Bauer „korai, az MTI-nél készült képei a Rákosi-korszak kiemelkedő fontosságú, történeti dokumentumai a kiteljesedő diktatúra hétköznapjaiból” – teszi hozzá Tamási. 

A listán egyébként több, nem ezekhez a gyűjteményekhez tartozó fotó is szerepel. 

„Végignézve a listán azonban úgy érzem, hogy a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak. Az MTVA gyűjteményéból ezek a képek – ha fellelhetőek – csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetőek. 

Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen. 

Akadályok és korlátozások helyett örüljünk annak, ha az utókor érdeklődik a XX. század eseményei, személyiségei, helyszínei iránt” – írta Tamási, és hozzátette:

bírósági per helyett javasolja, hogy közelítsék az MTI és a Fortepan gyűjteményét egymáshoz, hogy közösen láttassák és értelmezzék a sűrű huszadik századot.

 

Nyitókép: Fortepan / Facebook 

#Kultúra#fortepan#mtva#mti#fotók#gyűjtemény#archívum

Címlapról ajánljuk