Kultúra

Meghalt Gyarmathy Ágnes, az Oscar-díjas Mephisto jelmeztervezője

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 8:08

Alföldi Róbert azt írta, szégyelli magát, hogy nem tisztázták, miért szakadt meg köztük a kapcsolat.

Életének 82. évében csütörtökön meghalt Gyarmathy Ágnes Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi tanár, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője – tájékoztatta a Színház és Film Intézet az állami hírügynökséget.

Gyarmathy Ágnes 1941. augusztus 9-én született Budapesten, szülei Gyarmathy Tihamér festőművész és Gobbi Éva voltak. Pályafutását színésznőként kezdte, 1960 és 1962 között a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1966-tól díszlet- és jelmeztervező lett. Haláláig több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt – írja az MTI hozzátéve, hogy Gyarmathy az összes jelentősebb magyarországi színházban dolgozott.

Filmekben is igénybe vették a szakértelmét, egyebek közt Szabó István Oscar-díjas Mephistójának jelmezeit is ő készítette. Számos munkáját 1978-ban Munkácsy-díjjal jutalmazták.  

Gyászol Alföldi Róbert is. A művész Facebookra feltöltött bejegyzésében azt írta:

Nagyon szégyellem magam, mert nem tisztáztuk azt, amiért annyi közös, csodálatos év után megszakadt a kapcsolat.


Nyitókép: Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója (a képen jobbra) és Gyarmathy Ágnes, a színház díszlet- és jelmeztervezője (a képen balra) bemutatja Jászai Mari halotti maszkját a debreceni Déri Múzeumban 2016. szeptember 27-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Kultúra#gyarmathy ágnes#mephisto#alföldi róbert#gyász

Címlapról ajánljuk