Kultúra

Kutathatóvá válnak Hitler hamis naplói, amelyek történetét az RTL+-on látható sorozat dolgozza fel

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 11:04

A példátlan sajtóbotrány épp negyven éve történt.

A német szövetségi levéltárba (Bundesarchiv) kerül az a kézírásos füzetekből álló gyűjtemény, amit épp negyven éve mutatott be a német Stern magazin Adolf Hitler naplóiként, de hamar kiderült róla, hogy hamisítvány – írja az MTI. A hamis naplók történetét dolgozza fel az RTL+-on látható Faking Hitler című drámasorozat.

A Stern riporterét, Gerd Heidemannt egy Konrad Kujau nevű hamisító csalta lépre a hamis naplókkal, amiért 9,3 millió márkát fizetett a Stern és annak kiadója. A szenzációsnak vélt dokumentumokból 1983. április 25-én jelentetett meg kivonatokat a lap, és több külföldi lapnak is értékesítette az újraközlés jogát. A Bundesarchiv és a német bűnügyi hivatal állapította meg a naplókról, hogy hamisak, ugyanis a második világháború után gyártott papírra íródtak. A botrány nyomán az újságíró és a hamisító is börtönbe került.

A Stern kiadója, a Bertelsmann és a Bundesarchiv közös közleménye szerint a hamisított naplók történeti értékük miatt a levéltár gyűjteményébe kerülnek, és kutathatóvá válnak. A Bundesarchiv elnöke szerint a dokumentumok a korszak német történelmének különleges forrásai, azt az igyekezetet testesítik meg, hogy „emberi vonásokkal ruházzák fel a nemzetiszocializmus brutális bűneit”.

A Faking Hitler című sorozat megnézhető az RTL+-on.

Nyitókép: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

#Kultúra#adolf hitler#faking hitler#németország#napló

Címlapról ajánljuk