Külföld

Rendőröknek fognak emberi jogi képzéseket tartani Adolf Hitler szülőházában

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 21:34

A nácik bukása óta gyötri az osztrákokat, hogy mit kezdjenek az épülettel.

Osztrák rendőröknek fognak emberi jogi képzéseket tartani Adolf Hitler szülőházában, amelynek hasznosítása régóta húzódó vita tárgya – írja a BBC.

A diktátor egy bérelt szobában látta meg a napvilágot a Braunau am Inn-ben lévő épület legfelső szintjén. Csak néhány hónapig élt ott, de a náci uralom idején szentély lett a házból, a város pedig vonzotta a turistákat. Ám ahogy a nácik kezdték elveszíteni az irányítást, az épületet bedeszkázták.

Az osztrák kormány évtizedeken át bérelte a házat tulajdonosától, Gerlinde Pommertől, hogy megakadályozza szélsőjobboldali zarándokhellyé válását. Egy jótékonysági szervezet különleges szükségletű emberek napközi ellátására használta mindaddig, amíg Pommer meg nem akadályozta a felújítását.

2016-ban az osztrák kormány törvényt fogadott el a ház kisajátításáról 800 ezer eurós kompenzáció ellenében. A belügyminisztérium három évvel később jelentette be, hogy rendőrőrssé alakítják a XVII. századi épületet. A legfrissebb tervek arról szólnak, hogy 2025-ig elkészül az épület felújítása, és a következő évben birtokába veheti a rendőrség.

Az osztrákok egy része azon a véleményen van, hogy le kellene bontani a házat, mások szerint ez Ausztria múltjának a megtagadása lenne.

Nyitókép: Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

#Külföld#adolf hitler#ausztria#nácik

Címlapról ajánljuk