Kultúra

Anglikán egyház: Jézus szingli volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 26. 21:07

Az egyedülálló embereket ugyanúgy meg kell becsülni, mint a párokat és a családokat, áll egy friss egyházi jelentésben.

„Az egyedülálló embereket éppúgy meg kell becsülni, mint a párokat és a családokat” – állapította meg az anglikán anyaegyház (Church of England) friss jelentésében, amely üdvözli a személyes kapcsolatok sokszínűségét.

Az egyháznak „nem szabad alacsonyabbrendűnek tekintenie az egyedüllétet, mint egy párkapcsolatot” – fogalmaz a Love Matters (A szeretet számít) című jelentés, ami rámutat arra, hogy Jézus is egyedülálló, azaz szingli volt.

„Elképesztő lehetőségünk van egy sokszínű társadalom újragondolására, amelyben minden családot és szeretetteljes kapcsolatot értékelnek és megerősítenek, elősegítve azt a stabilitást, amely lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy boldoguljunk a különböző családi konstellációkban, beleértve az egyedülállóságot is.”

A szerdán megjelent, 236 oldalas Love Matters című jelentést egy kapcsolatokat és családokat vizsgáló bizottság állíottta össze. A kétéves vizsgálatot Canterbury és York érseke rendelte el. Ez a harmadik ilyen jelentés; korábban a lakhatás és a szociális ellátás volt a téma, írja a The Guardian.

A szingliség „tiszteletére” való felhívás újabb eltérést jelent az anglikán egyház hagyományos, élethosszig tartó heteroszexuális házasságot, lehetőleg gyermekekkel való házasságot hirdető kiállásától.

A jelentés elismerte, hogy növekszik az egyedül élő embereknek a száma. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az Egyesült Királyságban az egyedül élők száma 8,3 százalékkal nőtt 2011 és 2021 között.

A jelentés szerint a szingliség szándékos választás is lehet: van, hogy azért él valaki egyedül, mert még nem találta meg a megfelelő partnert. Néha pedig kényszerűségből szingli valaki: válás vagy haláleset is vezethet egy partner elvesztéséhez.

„A Bizottság határozottan hisz abban, hogy az egyedülálló embereket is meg kell megbecsülni. Jézus szinglisége biztosítja, hogy az anglikán egyház ünnepli a szingliket, nem tekinti őket rosszabbnak, mint a párkapcsolatban élőket. A szeretetteljes kapcsolatok és az, hogy szeretetet adjunk és kapjunk, mindenki számára fontosak.”

Nyitókép: Sandro Botticelli A fájdalmak embere című, Jézust ábrázoló festménye a Sotheby's aukciós ház 2022. január 27-i New York-i árverésén – Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

#Kultúra#egyesült királyság#anglikán egyház#jézus#szingli

Címlapról ajánljuk