Kultúra

„Úgy tűnik, Colin Firth tényleg utál minket” – exkluzív interjú az Eels frontemberével, Mark Oliver Everettel

Köves GáborKöves Gábor

2023. március 29. 17:39

Április 15-én Budapesten ad koncertet az Eels, az E néven is ismert Mark Oliver Everett zenekara. Új lemezéről, az elintézetlen Colin Firth-ügyről, a Tom Waitsszel való találkozásáról, krónikus Mad Men-őrületéről és egy dallamos kutyanyüszítésről is beszélgettünk. Meg arról is, mekkora meglepetésként érte, hogy Trump-hívők is rajonganak a zenéjéért. Exkluzív interjú.

A tavaly megjelent Extreme Witchcraft a tizennegyedik stúdióalbuma, egyszersmind az első Eels-lemez, amelyen végre szóba hozta régóta fennálló nézeteltérését Colin Firth-szel. A Good Night on Earth című számban egyértelműen utal rá, hogy Firth az Igazából szerelem című klasszikus romkomban kijelentette: nem szereti az angolnákat (az angolnák angol megfelelője az „eels”, ami Everett formációjának neve). Hogyan tudott ennyi időn át együtt élni ezzel az angolna-utálattal?

Úgy, hogy csak akkor értesültem róla, amikor a legutóbbi albumot csináltam. Valaki átküldte ezt a kis filmrészletet. Láttam az Igazából szerelmet korábban, de fel se tűnt akkor ez a mondat. Most viszont kifejezetten viccesnek találtam, és beleírtam a Good Night on Earth szövegébe. A dal arról szól, hogy valaki sok nehézséggel néz szembe, de még így is élvezni tud egy kellemes estét. Egy olyan estét, amikor még az se tud bántani, ha Colin Firth kijelenti, hogy utálja az angolnákat.


Firth reagált valamit a számra?

Felvettük a kapcsolatot vele, hátha felveszi a kesztyűt és beszáll a nyílt színi angolna-viszályba, de nemet mondott. 

Úgy tűnik, Colin Firth tényleg utál minket.

Talán, mert lerí önről, hogy nem a romantikus komédiák híve.

Valóban inkább a kísérletezőbb, művészibb filmekhez húzok, de ne feledje, hogy kivel beszél. Azzal a fickóval, aki a Marvel új Hangya-filmjében is feltűnik.

Nyilván a multiverzum miatt került a filmbe, főhajtásként a nagy fizikus, Hugh Everett munkássága előtt. Aki történetesen az édesapja. Ha valaki egy ital mellett megkérdezi, mi fán terem a kvantumfizika Everett-féle sokvilág interpretációja, el tudja röviden magyarázni a lényeget, vagy inkább másra tereli a szót?

Attól tartok, nem én vagyok a megfelelő ember a feladatra. Én csupán vér szerinti rokona vagyok annak az embernek, aki ezt kigondolta. Nem örököltem meg a matekgént apámtól. A legkönnyebb gimis geometria-feladványok is komoly kihívást jelentettek. Apám szörnyen szégyellte volna magát.

Az Eels számai sokféle filmben felhangzottak, az Amerikai szépségtől a Shreken át a Sejtcserés támadásig. Gyakran mond nemet, ha Hollywood valamelyik dalát akarja használni?

Sokszor mondtam nemet, de az évek múlásával megengedőbb lettem. Öregszik az ember és az sem utolsó szempont, hogy a film jó csatorna, ha új közönséghez akarsz eljutni. Azon kevés csatorna egyike, ami az Eels és a hozzánk hasonló zenekarok előtt nyitva áll. És ezt meg kell becsülni.

Az Amerikai szépségben a Cancer for the Cure című számát használták. Hogy került a filmbe?

Meghívtak egy vetítésre. Nemcsak engem, Elliott Smith is ott volt, akinek szintén szerepelt egy dala az Amerikai szépségben. Megnéztük a filmet, és mindketten örömmel mondtunk igent.


A pandémia alatt két lemeze is megjelent, az Earth to Dora után jött az Extreme Witchcraft. Termékeny időszakot tudhat maga mögött.

Nem volt mit csinálni, turnézni nem mehettünk, maradt a lemezkészítés. Az ötéves fiam egyszer megkérdezte, hogy mit dolgoztam aznap, én meg kénytelen voltam szembesülni azzal, hogy már egy ideje nem csináltam semmit. Most akkor mit mondjak a fiamnak? Nem tudtam jól kijönni belőle. Jó, gondoltam, akkor csinálok egy lemezt, hogy legközelebb, ha megkérdezi, apa, mit dolgoztál, tudjak valamit mondani neki.

A fia kedveli az új lemezt?

Egyáltalán nem érdekli a dolog. Nem egy Eels-rajongó. Azért ezt meg kellett szoknom, mégiscsak meghatározó része az életemnek, hogy zenész vagyok.

Ahogy Bruce Springsteen mondta: egyetlen gyerek sem akarja látni, hogy húszezer ember csápol a szüleinek. Azt már inkább, ha kifütyülik az öreget.

Az Earth to Dora lemezét, mint azt több kritika is megemlíti, a válással végződött rövid házassága ihlette. Vannak kedvenc szakítós lemezei, amik megvigasztalják ilyenkor?

Hogyne, ott van például Frank Sinatra lemeze, az Only the Lonely. Remek darab, főleg, ha épp szakításon mész keresztül. És még rengeteg ilyen van.

Sinatra nem kifejezetten az ön zenei világa…

Fiatal koromban kaptam rá. Meg akartam tudni, mi is ez a Sinatra-jelenség, és rákaptam az ízére. Nagyra tartom, egészen különleges énekesi kvalitásai voltak.

Kedvenc sorozatában, a Mad Men – Reklámőrültekben Don Draper és Peggy Olson a My Way-re lassúzik…

És ez nem is válik hátrányára a sorozatnak. Imádom a Mad Ment. Eddig háromszor néztem végig, és valószínűleg lesz negyedik menet is. Az a hatalmas szerencse ért, hogy Jon Hamm meghívott a forgatásra, több jelenet felvételét is végignéztem, szuper izgalmas volt. Ott álltam Jonnal a sorozatbeli lakásában, ott sétált el előttem John Slattery Roger Sterlingnek öltözve…Fantasztikus élmény volt.

Adott nekik viszonzásul Eels koncertjegyet?

Nem kellett, maguktól is eljöttek a koncertünkre, így találkoztam velük először. 

Tombolt a Mad Men-láz, mi Los Angelesben játszottunk éppen és két ráadás között azzal jött lelkendezve a turnémenedzserünk, hogy nem fogjuk kitalálni, ki van itt! Don Draper és Roger Sterling! 

Kitört belőlem a rajongó, ráparancsoltam a turnémenedzserre, hogy azonnal hívja őket hátra, a backstage-be. Mint kiderült, Jon Hamm a kezdetek óta jár a koncertjeimre, az Eels előtti időkből is ismert. Mondanom sem kell, összebarátkoztunk. És meghívtam, szerepeljen az Earth to Dora egyik klipjében.


Sokszor végződik csalódással, ha az ember találkozhat a hőseivel, ezek szerint önnek szerencséje volt Don Draperrel.

Szerencsésnek mondhatom magam e téren, többnyire jól alakultak az ilyen találkozásaim. Emlékszem, Tom Waits-koncertekre járva arról ábrándoztam, milyen lehetne összefutni vele, csak úgy, például, hogy egyszer szembe jön velem az utcán. Elképzelni se tudtam, milyen lehet Tom Waits, az ember. El se hiszem, hogy később teljesült a vágyam, lóghattam Tom Waitsszel. Pete Townshend hasonló eset. Egyszer meglátogatott itthon. 

Életem egyik legbizarrabb élménye volt: ajtót nyitok és ott áll Pete Townshend a verandámon.

Tom Waitsszel hogy jött össze az első találkozás?

Benne volt valamelyik díj zsűrijében, minket jelölt a díjra. Nagy boldogság volt. Hát még, amikor megkeresett. Éreztem, úgy nem tehetjük le a telefont, hogy nem kérem meg, szerepeljen a lemezünkön, amin épp akkor dolgoztunk. Ez a Blinking Lights lemez volt. Még most is nehéz elhinnem, hogy szerepel a lemezen.

Tom Waits mellett Bobby Jr. is szerepel az albumon. Ő nem ember, hanem kutya. És csodálatosan nyüszít.

Bobby Jr. a kutyám volt és egy szólónyüszítéssel szerepel a lemezen. Ugyanúgy feltüntettük a nevét a lemez közreműködői között, mint Tom Waitsét. 

Már régóta kutyás ember vagyok, igaz, gyerekként még macskás voltam, kamaszkoromban azonban váltottam. Nem könnyű most, mert a fiam macska-rajongó, egyáltalán nem szereti a kutyákat, viszont szeretne egy macskát, amiről a kutyáim hallani sem akarnak. Ráadásul én és a gyerek anyja is, mindketten allergiásak vagyunk a macskákra. Nehéz helyzet.


Miért éppen Ted Bundyról és Charles Mansonról nevezte el a kutyáit?

A volt feleségem nevezte el őket, nem engem terhel a felelősség.

Bobby Jr. Leonard Cohennel is találkozott.

Mit is mondhatnék, a kutyám egy igazi rocksztár volt. Épp turné közben voltam, amikor kaptam egy fotót: Bobby Jr. pózol rajta Leonard Cohennel

Szívesen találkoztam volna Leonarddal én is, de kettőnk közül Bobby Jr.-nak jött össze. Miután elutaztunk a turnéra, a próbahelyiségünket Leonard foglalta el utánunk. Bobby-t a recepciós lányra bíztam a turné idejére, így jött össze a nagy találkozás. Úgy értesültem, Leonard és Bobby remekül kijöttek egymással.

Április 15-én Budapesten koncertezik az Eels. Járt a világnak ebben a szegletében?

Mindössze Oroszországban jártam egyszer.

Az ukrajnai háború kapcsán van, aki helyesli, van, aki ellenzi az orosz művészek bojkottját. Ön hol áll ebben a vitában?

Ne a művészeket büntessük! Ők aztán tényleg nem tehetnek erről.

A politika mennyire van jelen a mindennapjaiban? Kirekeszti? Beengedi? Elviseli?

Olyan időket élünk, amikor nehéz nem venni tudomást a politikáról. Őrült idők. Ha magamtól nem is tudom, a zenémtől igyekszem távol tartani. Már amennyire lehetséges.

Úgy tippelném, nagyobb részt demokrata szavazók alkotják az Eels közönségét.

Nem is nagyon posztoltam Trump-ellenes szövegeket, úgy éreztem, olcsó módja lenne ez a pluszpont szerzésnek, hiszen azt feltételeztem, úgyis csupa Trump-ellenzőből áll a közönségünk. Meglepve tapasztaltam, hogy amikor mégis megosztottam valamit, amiben Trumpot kritizáltam, milyen sokan kiakadtak és közölték, hogy többé nem követnek. Fogalmam sem volt, hogy ennyi Trump-hívő is szereti a zenénket.

Az Eels a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében ad koncertet az Akvárium Klubban.

Nyitókép: Anthony Devlin/PA Images via Getty Images

#Kultúra#eels#mark oliver everett#rock#donald trump#mad men#Jon Hamm#leonard cohen#Tom Waits#ma

Címlapról ajánljuk