Kultúra

Ferenc pápa: melegnek lenni nem bűn

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 8:40

A katolikus egyház vezetője „igazságtalannak” nevezte a homoszexualitást tiltó törvényeket, közölve, hogy Isten minden gyermekét szereti. 

Ferenc pápa a homoszexualitást tiltó törvények megszüntetésére szólított fel az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában, közölve, hogy a katolikus egyháznak is szerepet kell vállalnia az ilyen jogszabályok eltörlésében. Az LGBTQ közösség tagjai felé nyitó egyházvezető kijelentette:

Homoszexuálisnak lenni nem bűn.

Ugyanakkor hozzátette, hogy bár nem bűn, azért vétek, közölve, hogy a kettő között van különbség. Vétek az is, ha valaki nem jótékonykodik – közölte.

Ferenc pápa elismerte, hogy vannak olyan püspökök a világ egyes részein, akik támogatják a homoszexualitást büntető jogszabályokat, közölve, hogy beszélgetni kell velük, és meg kell változniuk. Jelenleg 67 országban vannak érvényben olyan törvények, amik tiltják a homoszexuálisok közötti szexet, és 11 országban halálbüntetéssel is sújtható – írta az AP.

Mondják a szemébe, ha bajuk van vele

A 86 éves pápa elmondta, hogy korához képest jó egészségnek örvend, miután elődje, a katolikus egyház vezetéséről tíz évvel korábban lemondó XVI. Benedek pápa halála után előtérbe került egészségügyi állapota – írta az AP.

Ferenc pápa közölte, hogy megfelelő szabályokat kell kidolgozni arra az esetre, ha egy pápa lemondana az egyház vezetéséről. Hat évszázada nem fordult elő, hogy egy pápa lemondott, és erre az esetre nincsenek megfelelő szabályok az egyházban.

Az egyház konzervatív szárnyát képviselő Benedek halála után megerősödtek a kritikák Ferenc pápával szemben, és Ferenc pápa az AP-nek kijelentette, hogy örömmel fogadja azokat.

Csak annyit kérek, hogy mondják a szemembe, mert csak így tudunk fejlődni.

A pápa közölte, hogy vannak, akik a nyugalom érdekében jobban örülnének, ha nem kritizálnák őt a püspökök és bíborosok, de szerinte a kritikák csak azt mutatják, hogy szólásszabadság van.

Hadd beszéljenek. A kritika segít fejlődni és javítani a dolgokon.

Nyitókép: Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

#Kultúra#ferenc pápa#katolikus egyház#homoszexualitás#melegek

Címlapról ajánljuk