Külföld

Tisztázta a pápa, mire gondolt, amikor a homoszexualitásról beszélt

rtl.hurtl.hu

2023. január 28. 16:14

Úgy tűnik, az egyházfő szerint a homoszexualitás nem bűncselekmény, de mégiscsak bűn – akárcsak minden házasságon kívüli nemi kapcsolat.

Mint ismert, a pápa nemrég egy interjúban beszélt arról, hogy a homoszexualitást büntető törvények „igazságtalanok”, és hogy „homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”. 

Később az egyházfő pontosította, hogy pontosan mire gondolt, és azzal az erkölcsi tanítással érvelt, hogy 

minden házasságon kívüli szexuális aktus bűn.

Hozzátette, hogy még ezt a tanítást is úgy kell értelmezni, hogy figyelembe veszik a körülményeket, melyek kisebbíthetik vagy semmissé tehetik a vétket.

A pápa elismerte, hogy lehetett volna egyértelműbb is az AP-nek adott nyilatkozatában, ugyanakkor azt mondta, hogy „természetes és társalgási nyelvet” használt az interjúban, amely nem követelt pontos meghatározásokat, írja a Washington Post.

Ferenc pápának a homoszexualitás dekriminalizálására felszólító megjegyzéseit az LMBTQ-támogatók egyfajta mérföldkőként értékelték, a „bűnre” való hivatkozása azonban kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy szerinte a puszta melegség önmagában is bűn-e.

A katolikus tanítás tiltja a melegházasságot, de Ferenc pápa az elmúlt években többször is nyitott az LMBTQ-közösségek felé. 

Nyitókép: Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

 

#Külföld#ferenc pápa#pápa#homoszexualitás#melegek#melegség#bűn

Címlapról ajánljuk