Kultúra

Újra zúgnak a Big Ben harangjai

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 11. 14:40

London legismertebb látványossága a felújítás miatt öt évig hallgatott, csak kivételes alkalmakkor, például a kiránynő temetésekor szólaltak meg fő- és mellékharangjai.

Véget ért a felújítás és vasárnaptól ismét a jól megszokott rendszerességgel szólnak majd a londoni Big Ben torony harangjai, írja a Londonist. A brit főváros legismertebb látványossága 2017-ben burkolózott hallgatásba, amikor megkezdték a torony és a benne lévő óraszerkezet felújítását. Az elmúlt öt évben ezért csak kivételes alkalmakor, például szilveszterkor, vagy legutóbb a királynő temetésekor szólaltatták meg a torony jellegzetes hangú harangjait.

A pontosság kedvéért itt szúrnánk közbe, hogy eredendően a Wetsminster-palota, azaz az Egyesült Királyság parlamentjének óratornyában lévő nagy harangot hívják Big Bennek. Magát az óratornyot 2012 óta Erzsébet-toronynak hívják, de a közbeszéd egyaránt Big Benként emlegeti a tornyot, a benne lévő óraszerkezetet és a főharangot (aminek egyébként van négy kisebb mellékharangja is).

Hivatalosan a háborús hősökre emlékezés napján, november 13-án, vasárnap délelőtt lép újra működésbe a Big Ben. 11 órakor először a négy mellékharang szólal meg, majd tizenegyet üt a nagyharang. Ettől kezdve a Big Ben ismét a megszokott módon harangozva jelzi majd az idő múlását

A vasárnapi harangozást már kétszer is megelőzte próba, november 8-án, kedden délután 3 órától hallhatták a Westminster környékén élők a híres harangjáték tesztelését, és november 11-én, pénteken is sikeresen 11-et ütött a Big ben 11 órakor.


Az Erzsébet-torony felújítása öt évig tartott, ami a hírek szerint 80 millió fonttal lépte túl a tervezett büdzsét.

A Londonist cikke szerint november 13-án lesz éppen 166 éve, hogy a Big Ben először megszólalt. A Times riportere akkor így írta le a hangot: 

Mint egy erős méreg, a rezgés áthatol a testen; minden idegre lecsap, megtámadja és próbára teszi az izom minden rostját, zörögnek tőle a csontok és reszket a csontvelő. 

A londoniak azóta megszerették a hangot.

Nyitókép: Félárbócon leng a brit zászló a parlament londoni épületének óratornya, a Big Ben néven is ismert Erzsébet-torony előtt 2022. szeptember 9-én, mert az előző nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt II. Erzsébet brit királynő – Fotó: Tolga Akmen / EPA / MTI

#Kultúra#egyesült királyság#anglia#london#big ben#harang

Címlapról ajánljuk