Kultúra

Ne vigyenek több zoknit Dobby manó sírjához – kérik a természetvédők a Harry Potter-rajongókat

rtl.hurtl.hu

2022. november 5. 17:30

A walesi hatóságok arra kérik a rajongókat, hogy ne veszélyeztessék tovább a környezetet.

A walesi National Trust arra kérte a Harry Potter-rajongókat, hogy ne hagyjanak több zoknit azon a strandon, ahol Dobby manó sírja van – szemlézte az Entertainment Weekly hírét a Collider. A walesi Pembrokeshire-ben található Freshwater West Beach az a helyszín, ahol a Harry Potter forgatása során Dobby haláljelenetét vette fel a stáb.

A filmben Dobby Harry karjaiban hal meg egy halálos késszúrástól, és az utolsó szavai azok voltak, hogy: „Dobby boldog, hogy barátjával, Harry Potterrel lehet”. Nem sokkal a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2010-es megjelenése után a rajongók emlékművet állítottak Dobbynak a forgatás helyszínén. Az évtized során számos rajongó látogatott el a Freshwater West Beachre, és hagyott zoknit az emlékművön a szeretett kitalált manó tiszteletére.

A zokni fontos szimbólum Dobby számára, mivel a rabszolgaságból való szabadulását jelképezi. A Harry Potter-sorozatban a házimanók azonnal kiszabadulnak a rabszolgaságból, ha a gazdájuk ruhát ad nekik. Ám a rajongók mostanra annyi zoknit hagytak az emlékművön, hogy az mostanra már környezetvédelmi problémává vált. A National Trust Wales természetvédelmi jótékonysági szervezet környezetvédelmi tisztviselői nyolc hónapon keresztül figyelték a helyszínt, és úgy döntöttek, hogy az emlékmű a helyén maradhat, egy feltétellel: ha nem visznek a rajongók több emléktárgyat. Közleményükben azt írták, hogy az olyan tárgyak, mint a zoknik, csecsebecsék és a festett kavicsokról származó festékdarabkák bekerülhetnek a tengeri környezetbe és a táplálékláncba, és veszélyeztethetik az élővilágot.

A National Trust hozzátette, hogy örülnek, hogy ilyen sokan szeretnék meglátogatni a helyszínt, de egyensúlyt kell teremteniük a hely népszerűsége és a tágabb környezet érzékeny természetére gyakorolt hatások között.

Nyitókép: IMDb

#Kultúra#dobby#manó#zokni#harry potter

Címlapról ajánljuk