Kultúra

Ukránellenes kijelentéseket tett a Pink Floyd frontembere, nem lép fel Krakkóban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 12:31

Roger Waters az ukrán elnök feleségének címzett nyílt levelében bírálta Zelenszkijt, hogy miért nem vet véget a háborúnak. Krakkóban nem, de Budapesten fellép.

Lemondta 2023. április 21-re és 22-re tervezett krakkói koncertjeit Roger Waters, a Pink Floyd basszusgitárosa (valamint Syd Barnett távozása után iránymutató dalszerzője) – írja a Szabad Európa. A progresszív rock nagy hatású, megkerülhetetlen zenekarának társalapítója az ukrán elnök elleni szeptember eleji kirohanása miatt ugyanis nemkívánatos személy lett Lengyelországban.

Waters szeptember 5-én egy Facebookon közzétett nyílt levélben gyakorlatilag Olena Zelenszkát, Volodomir Zelenszkij feleségét támadta meg azzal, hogy a férje miért nem vet már véget az Ukrajnában zajló háborúnak, amit az ukrajnai „szélsőséges nacionalisták” provokáltak ki.

A honvédő Ukrajna mellett kiálló lengyeleknek annyira ellenszenves volt Waters véleménye, hogy a krakkói városi tanács egyik tagja azt közölte, szégyenletes lenne a város számára, ha a Vlagyimir Putyin orosz elnök nyílt támogatójának tűnő zenész minden további nélkül felléphetne náluk. A krakkói városvezetés várhatóan a napokban szavaz is arról, hogy hivatalosan is nemkívánatos személynek nyilvánítsák a zenészt.

Waters menedzsmentje most indoklás nélkül, de feltehetően a lengyel kritikákra reagálva lemondta a This Is Not a Drill című koncertturné két krakkói koncertjét, 

legalábbis Waters honlapján már nem szerepel a két dátum a jövő évi fellépések sorában. Waters viszont a Facebookon azt posztolta vasárnap kora reggel, hogy sem ő, sem a menedzsmentje nem mondta le a koncerteket, és kissé homályosan fogalmazva a krakkói városvezetést vádolta meg drákói szigorú cenzúrával:


Ezek után egy dolog tűnik csak biztosnak: a Pink Floyd egykori zenésze a két tervezett krakkói koncert utáni napon, április 23-án, Budapesten lép fel a népligeti kézilabdacsarnokban.

A Pink Floyd többi tagjai (David Gilmour, Nick Mason, Guy Pratt, valamint a zenekarral gyakran együttműködő Nitin Sawhney) egyébként április elején egy Ukrajnát támogató dal erejéig újra összeálltak:


Nyitókép: Roger Waters / Facebook

#Kultúra#pink floyd#Roger Waters#orosz-ukrán háború#Nemkívánatos személy

Címlapról ajánljuk