Kultúra

Nyáry Krisztián: A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 21:01

Nyáry a cancel culture veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Mint arról beszámoltunk, rasszizmusa miatt szedik le a polcokról a Winnetou-gyerekkönyveket Németországban, ahol egy kiadó úgy döntött, hogy kivesz a kínálatából két gyerekkönyvet. Mindkét könyvet a XIX. századi német író, Karl May indiántörténetei inspirálták, és a bátor apacs, Winnetou gyerekkoráról szólnak – A kis Winnetou című német film moziba kerülésével együtt jelentek meg.

A Ravensburger Verlag arra hivatkozott, hogy sok negatív visszajelzést kapott az amerikai őslakosok klisés, romanticizált ábrázolása miatt. 

A Bild német bulvárlap azonban „woke hisztériának” nevezte a döntést, amivel szerintük „gyerekkorunk hősének elégetése forog kockán”. Az interneten is nagy vitát váltott ki a kiadó lépése.

Nyáry Krisztián a Facebookon osztotta meg véleményét Winnetou-ügyben.

A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság. Az indiános könyveket olvasó gyerekekkel érdemes megbeszélni, hogy miben van igaza a hősöknek, és a történelmi tényekre is meg kell tanítani őket. Persze ha a cancel culture eltörli a múltat, erre sem lesz lehetőség. Az lesz a jó nap az irodalmi örökség halálára

– írja az írodalomtörténész.

Nyitókép: Beliczay László / MTI 

#Kultúra#winnetou#cancel culture#nyáry krisztián

Címlapról ajánljuk