Kultúra

A hidzsábot ünnepli a muszlim világ – már aki nem az elnyomás jelképét látja benne

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 1. 14:09

Itt a tizedik világnap, de megoszlanak a vélemények a tradicionális fejkendővel kapcsolatban.

Tizedik éve rendezik meg a muszlim fejkendő, a hidzsáb világnapját február elsején. Míg egyes vélemények szerint a kezdeményezés az iszlamofóbia elleni küzdelem eszköze, mások a nők elnyomását látják benne.

A hidzsáb világnapját egy bangladesi származású, New Yorkban élő muszlim aktivista, Nazma Khan hívta életre 2013-ban, és mára több mint 150 országból csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen pozitív üzenettel bír a hidzsáb sok muszlim nő számára.

A kezdeményezés ezen kívül fellépés is az iszlamofóbia ellen, valamint erősíti a női önrendelkezést is. Ezen a napon nemzeti hovatartozástól, valamint etnikai és vallási háttértől függetlenül bátorítják a nőket arra, hogy viseljenek fejkendőt, és tapasztalják meg muszlim társaik mindennapi valóságát.

Iránban viszont – mivel itt kötelező a fejkendő viselete – sokan az elnyomás jelképeként tekintenek a hidzsábra, amelynek viseletét az erkölcsrendészet felügyeli. Emellett többször kifogásolták a világnap időzítését, ugyanis 1979-ben ezen a napon tért vissza Iránba franciaországi száműzetéséből Ruholláh Khomeini ajatollah, az iráni iszlám forradalom vezetője.

Marjam Namazie iráni emberi jogi aktivista szerint a hidzsábot ünnepelni olyan, mintha a női nemi szervek megcsonkításának vagy a gyermekházasságnak a világnapját ünnepelnék.

Nyitókép: Afik_eleck / Pixabay

#Kultúra#hidzsáb#világnap#muszlim#fejkendő#szexizmus#iszlamofóbia

Címlapról ajánljuk