Külföld

Putyin Ukrajnát emlegetve szólt a néphez a terrortámadás másnapján

rtl.hurtl.hu

2024. március 23. 13:40

Vlagyimir Putyin szombaton a nyilvánosság elé állt a moszkvai terrortámadás miatt és több bejelentést is tett. Vasárnap gyásznap lesz Oroszországban, a támadás előkészítőit pedig megfenyegette.

Az összes támadót megtaláltuk és letartóztattuk – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton az országhoz intézett televíziós beszédében a péntek esti moszkvai terrortámadásról.

Az orosz elnök elmondta, a támadók Ukrajna felé próbáltak elmenekülni, és erre válaszul szigorították a biztonsági intézkedéseket. Putyin azt is állította, hogy információik szerint az ukrán oldalon néhányan felkészültek arra, hogy átengedjék őket a határon. Arról nem beszélt, hogy ezeket az állításokat már korábban cáfolta Kijev.

Korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állította, hogy a négy terroristát az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el.

A Reuters szerint Putyin azt mondta, a nemzetközi terrorizmus az ellenségük, és kijelentette, kész együttműködni minden olyan állammal, amely le akarja azt győzni.

„Az összes elkövetőt, a támadás előkészítőit és annak elrendelőjét igazságosan és elkerülhetetlenül megbüntetjük. Akárkik is ők, akárki is irányítja őket” – mondta Putyin. „Azonosítunk és megbüntetünk mindenkit, aki a terroristák mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást, ezt a csapást Oroszország, népünk ellen” – tette hozzá.

Putyin azt is bejelentette, hogy gyásznapot hirdet március 24-re. Magát a terrortámadást barbár cselekménynek nevezte.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a támadásban 133 ember vesztette életét, de ez a szám még nőhet, mert a kutatás még zajlik a koncertterem romjai között.

A támadásról több videófelvétel is készült:


Nyitókép: Reuters/Sputnik/Mikhail Metzel

#Külföld#moszkva#terrortámadás#moszkvai terrortámadás#vlagyimir putyin#elfogás#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk