Külföld

Börtönbe mehet az idős férfi, aki hatalmas vadjuhot akart tenyészteni

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 20:03

Kirgizisztánból hozott állatokat, amiket klónoztatott és mesterséges megtermékenyítéssel hozott létre hibrideket.

Bűnösnek vallotta magát egy 80 éves montanai férfi, aki éveken át próbált óriási hibrid vadjuhokat létrehozni klónozással és illegális megtermékenyítéssel – idézi a CBS a szövetségi ügyészi közleményt.

Arthur Schubarth vadászati célokra akarta kitenyészteni a juhokat, ezzel azonban nemzetközi és amerikai szövetségi jogszabályokat is megsértett. Schubart, akinek 87 hektáros alternatív állatfarmja van Montana államban, 2013-ban másokkal szövetkezve látott neki a tenyésztésnek.

Kirgizisztánból engedély nélkül vitt be az Egyesült Államokba olyan juhokat, amelyek a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény hatálya alá tartoznak. Montana állam külön is tiltja a világ legnagyobb juhfajtájának számító argali juhok behozatalát, hogy az őshonos birkafajták egészségét és génállományát védje.

Schubart az illegálisan importált juhok génmintáit egy laboratóriumba küldte, hogy klónozott embriókat hozzanak létre belőlük, majd a saját farmján anyajuhokba ültette az embriókat. Így született egy tenyészkos, amit Montana Mountain Kingnek nevezett el, örökítőanyagát pedig más juhok mesterséges megtermékenyítésére és különböző hibrid fajták létrehozására használta fel, azzal a céllal, hogy minél nagyobb állatok szülessenek. Montana Mountain King spermáját más tenyésztőknek is eladta.

A montanai természetvédelmi hatóság szerint a férfi tevékenységével veszélyeztette a montanai vadvilág integritását. Ötévnyi börtönre, 250 ezer dollárra és háromévnyi felügyeletre számíthat tettéért.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#juh#amerikai egyesült államok#tenyésztés#klónozás#hibrid

Címlapról ajánljuk