Külföld

Orbánozva kérik a német antifasiszta támadó szülei, hogy ne adják ki gyereküket Magyarországnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 9:03

Clara Judith Wittkugel szülei nem akarják végignézni, ahogy lányuk 15, 20 évig „rohad” egy magyar börtönben. 

A 22 éves Clara Judith Wittkugel is tagja volt annak a csoportnak, amelynek tagjai 2023 február 11-én több támadást intéztek Budapesten olyan személyek ellen, akikről azt feltételezték, hogy szélsőjobboldaliak. Az ügyben letartóztattak több külföldit, akik antifasisztának vallották magukat, köztük volt Ilaria Salis olasz tanárnő is, aki aztán a börtönben töltött hónapjairól hosszú levelet írt, amelyben a rossz körülményekre és nem megfelelő bánásmódra panaszkodik.

A Bild cikke szerint Wittkugel és néhány társa elrejtőzött a hatóságok elől, pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben velük szemben. Már 13 hónapja bújkálnak, most viszont feladnák magukat azzal a feltétellel, hogy nem adják ki őket Magyarországnak. Wittkugel szülei is arra kérik a német kormányt, hogy ne adják ki őket a magyar hatóságoknak:

Szülőként tisztességes, jogállamhoz méltó eljárást követelünk gyermekünknek. Egy baloldali meggyőződésű, antifasiszta személy biztos, hogy ezt nem kapná meg Orbán Viktor jobboldali populista kormányától

– idézi a Hamburger Morgenpostban megjelent nyilatkozatot a Bild.

Kijelentették, hogy nem akarják végignézni, ahogy lányuk 15, 20 évig „rohad” egy magyar börtönben. Emellett azt is nonszensznek tartják, hogy a magyar igazságszolgáltatás terrorista akcióként értelmezi az antifasiszták által elkövetett támadásokat.

A Bundesanwaltschaft (Német Szövetségi Ügyészség) nem kívánta kommentálni a szülők nyilatkozatát, azonban közölte: eljárást indítottak azzal kapcsolatban, hogy Wittkugellel mások is bujkálnak.

A lap hozzáteszi, hogy a német alkotmány 16. cikkelyének értelmében nem lehet német állampolgárt kiadatni, azonban vannak kivételek, például az EU-tagállamok vagy a Nemzetközi Büntetőbíróság által tárgyalt ügyek esetében. Azonban feltétel az is, hogy kiadatást kérő országban tisztességes eljárásnak kell lezajlania, a jogállami feltélteleknek adottnak kell lenniük. 

Ilaria Salis ügyével korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Police.hu

#Külföld#Clara Judith Wittkugel#antifasiszta#támadó#szülei

Címlapról ajánljuk