Külföld

Van, ahol irigylik Novák Katalin lemondását: Bárcsak ilyen demokrácia lehetnénk!

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 8:25

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton jelentette be lemondását, mivel belátta: rosszul döntött, amikor kegyelmet adott a bicskei pedofilbűntényben érintett férfinak. Van, ahol visszalépése pozitív példaként jelenik meg. 

Novák Katalin magyar köztársasági elnök lemondásának híre bejárta a világsajtót, de a legtöbb tudósítás egyelőre a tényekre szorítkozott, röviden ismertetve a döntés előzményeit, illetve hogy az államfő Orbán Viktor miniszterelnök szoros szövetségese volt. A lemondás hátteréről az RTL Híradó készített riportot:


Van azonban egy ország, ahol a közösségi médiában megjelent reakciók alapján sokkal nagyobb visszhangot váltott ki Novák távozása: a kelet-afrikai Kenyában a helyi ellenzék nagyon felkapta a hírt. Azt szeretnék, ha országuk elnöke, William Ruto is követné Novák példáját és lemondana. 

„Itt, Kenyában az elnök gyilkossági és korrupciós ügyekkel érintett minisztereket nevezett ki, és még mindig azt kérdezi, hogy miért van Afrika elátkozva” – írta a korábban Twitterként ismert X-en Gabriel Oguda, a Nation című helyi lap publicistája. 


Alfred Keter volt parlamenti képviselő is hasonlóan reagál Novák lemondására:

„Mennyire szeretném, ha Kenyából egy jobb országot csinálnánk, mint ezek a demokráciák, ahol egy elnök vállalja a felelősséget azzal, hogy lemond és bocsánatot kér a nemzettől a hibáiért.”

A nyilvánvalóan politikai vélemények mellett egy helyi újságíró, Mwangi Maina egy botrányos kenyai pedofilügyet is felelevenített: 2022-ben egy 50 év börtönre ítélt amerikai pedofilt szabadon engedtek. Az ügyet felügyelő bíró ezután nyugdíjba vonult. Az elengedett férfit később hasonló visszaélések miatt újra letartóztatták. 


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Külföld#novák katalin#lemondás#kenya#ellenzék

Címlapról ajánljuk