Belföld

Novák Katalin botrányáról cikkezik a nemzetközi sajtó

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 8:06

Így számoltak be Novák Katalin lemondásáról.

Novák Katalin rendkívüli bejelentést tett szombat délután: lemondott az államfői posztról. Novák Katalin áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának évekig falazó, majd a gyerekeket zsaroló igazgatóhelyettesének.

Beszédében bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és köszönetet mondott a családjának, amiért támogatták őt. Azt mondta, hálás, amiért a magyar nemzetet szolgálhatta. A rendszerváltás óta Novák Katalin a második államfő, aki arra kényszerült, hogy lemondjon.

Ajánló: A terrorizmusért elítélt Budaházy szabadon engedését még túlélte, a pedofilnak falazó igazgatóhelyettesbe már belebukott Novák Katalin

A hírről nagy külföldi sajtóorgánumok is beszámoltak, a Frankfurter Allgemeine Zeitung „Novák köztársasági elnök lemond a pedofíliabotrány után” címmel adott hírt a lemondásról. A német lap cikke szerint azért nagyon érzékeny az ügy a magyar kormány számára, mert a kormányzati kommunikáció egyik legfontosabb témája a gyermekvédelem. Említést tesznek Varga Juditról is, akiről azt írják, hogy Novákkal éveken keresztül a Fidesz női vonalának legjelentősebb arcai voltak. Hozzáteszik, hogy Vargának azért kellett távoznia, mert akkori igazságügyi miniszterként ő jegyezte elő a botrányos kegyelmet.

A BBC is foglalkozott a Novák Katalin lemondásával, akiről azt írják, hogy „népszerű figura volt a Fideszben”. Az amerikai lap beszámolója szerint Novák sikere ritkának számított egy „férfiuralom alatt álló országban”. Kiemelik, hogy 2022-ben ő lett Magyarország első női köztársasági elnöke.

Az ügy ritkán látott politikai botrányt indított el egy olyan országban, amit egy hosszú ideje hatalmon lévő nacionalista kormány vezet

– olvasható a cikkben, amiben szintén megjegyzik, hogy a Fidesz számára különösen kínos az ügy, tekintve, hogy a család- és gyermekvédelem az egyik legfontosabb témájuk volt az elmúlt években.

A CNN beszámolójában a leköszönő köztársasági elnökről azt írja, hogy a magyar keményvonalas nacionalista miniszterelnök, Viktor Orbán közeli szövetségese volt. Hozzáteszik, hogy Novák kevesebb, mit két éven keresztül töltötte be a tisztséget.

A Politico cikke felhozza azt is, hogy bár köztudott volt, hogy Novák kegyelmet adott mintegy két tucat embernek Ferenc pápa 2023. áprilisi magyarországi látogatása előtt, de csak nemrég vált ismertté, hogy az egyik ember, akit a kegyelemet a bicskei gyermekotthon volt igazgatója.

A politikai szaklap kiemeli, hogy Novák mellett Judit Varga, a volt igazságügyi miniszter is lemondott, aki a Fidesz EP-választási listáját vezette volna. Emlékeztetnek ők is, hogy Varga volt az, aki ellenjegyezte Novák kegyelmét.

Novák Katalin lemondásáról az RTL Híradója is hírt adott:


Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Belföld#novák katalin#lemondás#varga judit#cnn#bbc#faz#Politico

Címlapról ajánljuk