Külföld

Orbán Viktor kedvenc amerikai tévése megerősítette: tényleg találkozott Putyinnal – szerinte Bidenék kémkedtek utána, Musknak pedig köszönetet mondott

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 7. 19:46

Már elégszer interjúzott Orbán Viktorral is Tucker Carlson: talán gyakorolt Putyinra.

Tényleg azért érkezett Moszkvába Tucker Carlson jobboldali, gyakran konteókban utazó amerikai tévés, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyin elnökkel, erősítette meg a plekykákat a Fox News korábbi műsorvezetője, valamint a Kreml is. Orbán Viktor egyik kedvenc tévésének anyaga lehet az első az angol nyelvű médiában, amelyben Putyin közvetlenül a nyugati közönség „előtt” fog beszélni. A tévés azt is állítja: három éve is próbálkozott interjút készíteni Putyinnal, ám akkor azért nem járt sikerrel, mert Joe Biden kormánya illegálisan megfigyelte a telefonjaikat, egy hónapja pedig ugyanezt tették.

Viszont most így is eldöntöttük, hogy meglátogatjuk Moszkvát

– indokolta.

Korábban azt írtuk: felmerült, hogy a korábban Orbánnal is interjúzó szélsőjobboldali riporter, aki azóta az orosz állami tévében is műsoridőt kapott, azért érkezhetett az orosz fővárosba, hogy Vlagyimir Putyinnal beszélgessen, a Kreml szóvivője viszont nem volt bőbeszédű ezzel kapcsolatban.

 „Nehezen várható el tőlünk, hogy külföldi újságírók mozgásáról adjunk információt” – válaszolta Dmitrij Peszkov az erre vonatkozó kérdésre. Szerinte minden nap sok külföldi újságíró érkezik Oroszországba, aminek örülnek, de az orosz elnök külföldi újságíróknak adott interjúit illetően nincs bejelentenivalójuk. Most viszont már azt közölték, hogy sor is került az interjúra kedden. 

Putyin azt üzente: azért adott interjút Carlsonnak, mert az ő hozzáállása különbözik a nyugati média „egyoldalú” ábrázolásától Oroszországról,

írja a Reuters. Az interjút valószínűleg csütörtökön közvetítik majd. A legutóbbi amerikai, aki interjúzott Putyinnal, a CNBC nevű csatorna tudósítója, Hadley Gamble volt: neki 2021 októberében, alig pár hónappal az invázió előtt volt erre lehetősége.

Carlson a Twitterre kitett videóban beszélt az interjúról. Azt mondta, hogy azért beszélt Putyinnal, mert „ez a munkám”. Hozzátette: szerinte az amerikaiaknak fogalmuk sincs, mi történik a világ ezen sarkán, mégis „ők fizetnek érte”. Az ukrajnai háborút egy „emberi tragédiának” nevezte. Hozzátette, hogy a nyugati világrend és a dollár uralma a végéhez közeledik, amit szerintük mindenki tud, kivéve az angol nyelvű világ, mert az ő médiájuk hazudik nekik.

Felrótta a nyugati médiának, hogy nagyon sok interjút készítettek Zelenszkijjel a háború kezdete óta, Putyinnal viszont egyet sem. Ez a kijelentés viszont nincs összhangban a Kreml kommünikéjével, amely utal arra, hogy Putyin a többi nyugati interjúfelkérést az „egyoldalúság” miatt nem vállalta.

Carlson a videó hátralévő részében Joe Biden elnök kormányát szidja, akit azzal vádol, hogy megpróbálja korlátozni a szólásszabadságot: elmondása szerint Bidenék három éve illegálisan hozzáfértek a telefonjának adataihoz, hogy megakadályozzák, hogy akkor interjúzzon Putyinnal. Szerinte ezt a múlt hónapban ismét bepróbálták, de ezúttal úgy döntöttek, hogy eljönnek Moszkvába elkészíteni azt. „Nem azért vagyunk itt, mert szeretjük Vlagyimir Putyint, hanem azért, mert szeretjük az Egyesült Királyságot” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy Elon Musk személyesen ígérte meg neki, hogy az interjú hírének terjedését nem fogja korlátozni a Twitter utódján, az X-en.

Azt viszont már előre tudni véli, hogy a „nyugati kormányok” majd megpróbálják cenzúrázni a videót, illetve eltussolni a többi közösségi médiumban.


Nyitókép: Ian Maule / Contributor / Getty Images

#Külföld#Tucker Carlson#vlagyimir putyin#interjú#moszkva#twitter#orbán viktor#elon musk

Címlapról ajánljuk