Külföld

Politico: Németország nyomást gyakorolna Orbán Viktorra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 6. 19:14

Egy magas rangú német tisztviselő azt közölte, hogy Magyarországnak „nagyon gyorsan” alá kellene írnia a svéd NATO-tagságot, máskülönben megkérdőjeleződik Orbán hűsége a szövetséghez.

Németország igyekszik nyomást gyakorolni Orbán Viktorra, hogy gyorsítsa fel Svédország NATO-tagsági kérelmének jóváhagyását, írja a Politico.

Egy magas rangú német tisztviselő kedden Berlinben arról beszélt újságíróknak, hogy Magyarországnak „nagyon gyorsan” alá kellene írnia a svéd NATO-tagságot, máskülönben megkérdőjeleződik Orbán hűsége a szövetséghez.

Úgy gondoljuk, hogy ez most már a szövetséghez való lojalitás és általában az Európai Unió államai közti baráti viszony kérdése

– mondta a magas rangú német tisztségviselő, aki szerint a svéd NATO-tagság ratifikálásának nagyon gyorsan meg kellene történnie.

Miután a török parlament és a török elnök is rábólintott Svédország csatlakozására, Magyarország maradt az egyetlen NATO-tag, amely még nem hagyta jóvá Svédország csatlakozási szándékát a katonai szövetséghez.

Orbán Viktor többször is azt ígérte, hogy nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagállam, ami ratifikálja a svéd csatlakozást. Azt is ígérte, hogy az első adandó alkalommal a parlament megszavazza azt. Február 5-ére, hétfőre ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott az országgyűlés, amin azonban a Fidesz-KDNP frakció nem vett részt, így nem tudtak szavazni a ratifikálásról,. Az ülésen megfigyelőként részt vett David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és számos NATO-tagállam képviselői.

„A miniszterelnök megígérte, hogy a lehető leghamarabb jóváhagyják a svéd NATO-csatlakozást, erre ma lett volna lehetőség” – mondta a nagykövet hétfőn, csalódottságának hangot adva. David Pressman újságíróknak azt mondta: Svédország NATO-csatlakozása közvetlenül érinti az Egyesült Államok biztonságát, így követni fogják a folyamatot, és továbbra is várják a mielőbbi ratifikációt. 


A Fidesz parlamenti képviselői azt követelték, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök először látogasson el Budapestre a parlamenti szavazás előtt.

Kristersson elzárkózott attól, hogy további tárgyalásokat folytasson Orbán Viktorral, de azt mondta, hajlandó találkozni vele, miután a magyar parlament ratifikálja a kérelmet. „Az EU-partnerek közötti ilyen látogatások teljesen normálisak, de ezeket nem szabad ilyen módon összekapcsolni” – mondta ezzel kapcsolatban a német tisztviselő.

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#nato#nato-bővítés#svédország#magyarország#németország#orbán viktor

Címlapról ajánljuk