Belföld

David Pressman szerint Orbán Viktor nem tartotta be az ígéretét

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 16:03

A miniszterelnök megígérte, hogy a lehető leghamarabb jóváhagyják a svéd NATO-csatlakozást, erre ma lett volna lehetőség – mondta a nagykövet.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is bement a hétfői rendkívüli parlamenti ülésre, amit az ellenzék kezdeményezett azért, hogy azon ratifikálhassák Svédország NATO-csatlakozását. David Pressmant mások mellett Szlovákia, Lengyelország, Dánia és Norvégia nagykövete is elkísérte. Az ülés azonban a fideszes képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

Az ülés után – a 444 tudósítása szerint – az amerikai nagykövet a Kossuth téren újságírók előtt arról beszélt, hogy Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy a Parlament a lehető leghamarabb jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást, és erre a mai nap meglett volna a lehetőség. Szerinte a svéd NATO-csatlakozás olyan kérdés, amely közvetlenül érinti az Egyesült Államok és az egész szövetség biztonságát.

Mi továbbra is közelről figyeljük az eseményeket és azt várjuk, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen

– jelentette ki David Pressman.

Megírtuk: demokrata és republikánus amerikai szenátorok együtt szólították fel Magyarországot arra, hogy haladéktalanul ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Ben Cardin marylandi demokrata szenátor azt is felvetette: meg kell vizsgálni, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, hogy megérdemli a vízummentességet és azt is el kell dönteni, hogy helyénvaló lenne-e szankciókat kezdeményezni magyar politikusokkal szemben.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#svédország#nato#svéd nato-csatlakozás#david pressman#amerikai egyesült államok#nagykövet#orbán viktor#parlament

Címlapról ajánljuk