Külföld

Elromlott egy brit repülőgéphordozó, bukja a NATO-gyakorlatot

rtl.hurtl.hu

2024. február 4. 20:02

A Prince of Wales megy a NATO-manőverre, mivel a Queen Elizabeth meghibásodott.

A Queen Elizabeth brit repülőgéphordozó meghibásodás miatt nem tud részt venni a NATO nagyszabású tengeri manőverén – közölte vasárnap a brit haditengerészet.

A hajó indulását az utolsó pillanatban fújták le, miután rutinellenőrzések során meghibásodást észleltek a jobboldali csavartengely tengelykapcsolóján – közölte Andrew Burns altengernagy, akit a PA brit hírügynökség idézett. A tájékoztatás szerint ezért a Queen Elizabeth testvérhajója, a Prince of Wales vesz rész a NATO Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatán.

Az MTI szerint a két repülőgéphordozót mindössze néhány éve állították szolgálatba, de ez már a második jelentősebb meghibásodás. Másfél éve a Prince of Wales lerobbant az Isle of Wight sziget előtt, és – szintén hajtóműproblémák miatt – nem tudott részt venni egy amerikai-kanadai-brit hadgyakorlaton.

A brit védelmi tárca közlése szerint nincs semmilyen összefüggés a két incidens között.

A NATO februártól májusig tervezett, Steadfast Defender kódnevű hadgyakorlatán 31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erői mintegy 90 ezer katonával vesznek részt. A manőveren a dpa német hírügynökség szerint egy, a NATO területe elleni esetleges orosz támadás elhárítását fogják gyakorolni.

Nyitókép: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Dave Jenkins

#Külföld#anyahajó#repülőgéphordozó#queen elizabeth#nato#gyakorlat#hadihajó

Címlapról ajánljuk