Külföld

Visszakapta Etiópia az ország első repülőjét, amit még Mussolini lopott el 1936-ban

rtl.hurtl.hu

2024. február 3. 15:25

A repülő visszaadásával nagy adósságot törlesztett Olaszország.

Visszaszolgáltatta Olaszország Etiópiának az afrikai ország első repülőgépét, amelyet még a fasiszta olasz inváziós erők vettek el tőlük Mussolini 1936-os hadművelete során, írja a Guardian. A kétüléses gépet Hailé Szelasszié császáról nevezték el, az egy német pilóta és etióp mérnökök együttműködésében készült.

A Tsehay visszaszolgáltatásáról Etiópia miniszterelnöke, Abiy Ahmed számolt be a Twitteren. Azt írta: „A mai nap nagy büszkeséget jelent az etiópok számára”. Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek is köszönetet mondott, aki az elmúlt év során szintén besegített, hogy visszakerülhessen a repülő.

Az ország első repülőjét 1935-ben, Szelasszié császár uralkodása alatt építették. Ellopásáig mindössze harminc órát repültek vele.

A repülő 1941 óta egy olasz légimúzeumban volt látható, ahol „különleges példányként” írták le. Az átadásra az olasz-afrikai csúcs után került sor, amelyen 45 afrikai nemzet képviselői vettek részt. Olaszország részéről ez a gesztus a két ország közti bizalom és együttműködés erősítéséről szólt.


Nyitókép: AbiyAhmedAli / Twitter

#Külföld#etiópia#repülő#olaszország#Mussolini#afrika#fasiszta

Címlapról ajánljuk