Külföld

Ráparancsolt az ENSZ Izraelre: ne hagyják, hogy népirtás legyen Gázában

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 18:05

Az ENSZ bírói testülete nem teljesítette Dél-Afrika azon kérését, hogy azonnali tűzszünetet követeljen. Azt viszont kijelentette, hogy Izrael Izrael tettei alkalmasak arra, hogy a népirtásról szóló törvények alapján értelmezzék őket.

Az ENSZ nemzetközi bírósága (ICJ) arra utasította Izrael államot: biztosítsa, hogy katonai erői nem követnek el háborús bűnöket a palesztinok ellen Gázában. A Guardian a döntést „történelminek” nevezte.

A pénteki ítéletben a testület elnöke, Joan Donoghue arról beszélt: Izraelnek „minden erejéből telhetőt meg kell tennie” azért, hogy „azonnal” megakadályozzon olyan cselekményeket, amelyek a népirtás nemzetközi definíciójába tartóznak.

A bíróság nem teljesítette teljesen Dél-Afrika kérését: az ország azt szerette volna, ha a testület azonnali tűzszünetet rendel el. A lap emlékeztet: az október 7-i terrortámadások után a Gáza övezet nagy részét feldúlta az izraeli hadsereg, valamint 25 ezer palesztint – köztük számos civilt – ölt meg.

A döntés nem az utolsó szó abban a vitában, hogy Izrael tettei népirtásnak számítanak-e. Most csak annyit mondott ki a bíróság, hogy Izrael tettei alkalmasak arra, hogy a népirtásról szóló törvények alapján értelmezzék őket, és hogy megelőző intézkedéseket tegyenek. A bíróság arra is utasította Izraelt, hogy büntesse a népirtásra való uszítást a közéletben.ú

A döntést az MTI szerint üdvözölte a Hamász és Dél-Afrika is, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő viszont felháborítónak nevezte a népirtás Izraellel szemben megfogalmazott vádját, és úgy vélte, a zsidó államot alapvető jogainak gyakorlásában gátolni kívánó kísérlet „kirívó diszkrimináció”.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pedig azt nyilatkozta: az Európai Unió megerősíti, hogy továbbra is támogatja a Nemzetközi Bíróságot mint az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szervét. „Nemzetközi Bíróság végzései kötelezőek a felekre nézve, és azoknak eleget kell tenniük” – tette hozzá.

Nyitókép: Karbantartást végző izraeli katonák egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határának térségében 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. Fotó: MTI / EPA / Christophe Petit Tesson

#Külföld#izrael#gáza#ensz#bíróság#népirtás#vád#Hamász#ítélet

Címlapról ajánljuk