Külföld

„Túllőttem a célon” – halálra ítélték a kiotói animestúdió felgyújtóját, 36 embert ölt meg

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 6:22

Gyilkosság vádjában bűnösnek találta és halálra ítélte a bíróság a férfit, aki 2019-ben felgyújtott egy animestúdiót Japánban. 

Gyilkosság vádjában bűnösnek találta és halálra ítélte a bíróság azt a férfit csütörtökön Japánban, aki 2019-ben felgyújtott egy rajzfilmstúdiót Kiotóban, ami miatt 36 ember meghalt – jelentette az MTI.

A 45 éves Aoba Sindzsi 2019 nyarán rontott a stúdióba, benzint locsolt szét, majd „most meghaltok” kiáltással felgyújtotta. Az ügyében döntő bíró jellemzése szerint az épület „pillanatokat alatt pokollá változott”.

A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy az épületben lévő nagyjából hetven ember közül sokaknak esélye sem volt kijutni. A gyújtogatásban legalább 32-en sérültek meg. A halálos áldozatok többsége füstmérgezés miatt halt meg.

Az ügyészek szerint Aoba bosszút akart állni, mert úgy vélte, hogy a stúdió ellopta az ötleteit, amelyeket egy pályázatra küldött be. A tűzben az elkövető is megégett és 10 hónapot töltött kórházban. A tárgyaláson kerekesszékben jelent meg. Aoba a tárgyalás első napján tavaly ősszel közölte:

Nem gondoltam, hogy ennyien meg fognak halni, és most már azt gondolom, hogy túllőttem a célon.

Decemberben pedig, amikor az áldozatok családtagjai halálos ítéletet követeltek, azt mondta, hogy tisztában van azzal, hogy ezt az árat kell fizetnie azért, amit tett. Több rendbeli gyilkosság, gyilkossági kísérlet és szándékos gyújtogatás miatt bűnösnek mondták ki, és a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá.

A tűzeset a legnagyobb tömeggyilkosság volt Japánban 2001 óta, amikor 44 ember halt meg egy tokiói szórakozónegyedben felgyújtott épületben.

Japánban a halálos ítéletet akasztással hajtják végre, és az elítéltek nem tudják előre, hogy mikor végzik ki őket, csak a kivégzés napjának reggelén közlik velük, hogy aznap kell meghalniuk, ami miatt jogvédők rendszeresen élesen bírálják a japán igazságszolgáltatást – írta az MTI. Japánban jelenleg 107 kivégzésre váró ember van börtönben, de tavaly egyetlen egy halálos ítéletet sem hajtottak végre.

Nyitókép: Tűzoltók oltják 2019. július 18-án a felgyújtott rajzfilmstúdiót a japán Kiotó városában. Fotó:  Kyodo News Stills via Getty Images

#Külföld#kiotó#gyújtogatás#rajzfilmstúdió#animestúdió#anime#stúdió#halálos ítélet#kivégzés#gyilkosság

Címlapról ajánljuk