Külföld

27 évet kapott a putyinpárti blogger felrobbantásával vádolt nő

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 13:36

Darja Trepova történelmi büntetést kapott Vladlen Tatarszkij felrobbantásáért. A nő szerint őt felültette az ukrán titkosszolgálat.

Ítélet született Darja Trepova ügyében, akit azzal vádolnak, hogy felrobbantott tavaly tavasszal egy szentpétervári kávézót és megölte az ismert orosz katonai bloggert, Vladlen Tatarszkijt – írja a BBC.

Április 2-án robbantották fel a férfit, aki épp szerzői estet tartott. Az eseményre érkezett egy hosszú fekete kabátot viselő, hosszú szőke hajú, fiatal nő is, és egy dobozt adott át ajándékként Tatarszkijnak. A dobozban egy orosz katona aranyszínű mellszobra volt, ami a 2014-től kezdődően a Donbászban a szeparatisták oldalán is harcoló Tatarszkijt ábrázolta.

Amikor a férfi visszarakta a dobozba a műalkotást, a szoborba rejtett pokolgép működésbe lépett.

A per még novemberben kezdődött. A tárgyaláson levetítettek egy videót, amin Trepova beismeri, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot. Ugyanakkor a nő tagadta a vádakat, azt hitte, hogy a szoborban lehallgató eszköz van.

Azt mondta, hogy egy ukrán kapcsolattartó utasítására cselekedett, és felültették. Neki azt mondták, hogy poloska van benne és nyomkövető.

A BBC szerint a büntetés az egyik legszigorúbb, amit nőre szabtak ki Oroszország történetében.

Nyitókép: Reuters/Anton Vaganov

#Külföld#robbantás#szentpétervár#blogger#oroszország#Vladlen Tatarszkij#darja trepova

Címlapról ajánljuk