Külföld

Felmondott a teljes szerkesztőség Szerbia legrégebbi hetilapjánál

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 20:01

Az újságírók egy új lapnál folytatják a munkát.

Felmondott a NIN című szerb hetilap teljes szerkesztősége, az újságírók és a szerkesztők pedig bejelentették, hogy egy új kiadványnál folytatják a munkát – írta a BalkanInsight. A döntést azzal indokolták, hogy nem látták biztosítottnak a független működést azután, hogy új tulajdonosa lett a lapnak.

„A NIN új tulajdonosa, Jelena Drakulic Petrovic bejelentette, hogy változtat a NIN hetilap koncepcióján, de nem biztosított bennünket arról, hogy továbbra is a korábbiak szerint – megalkuvás nélkül és kizárólag a professzionális újságírás követelményeitől vezérelve – folytathatjuk a munkánkat” – áll az újságírók közleményében.

A lap korábban a svájci Ringier cég tulajdonában volt, de 2023 augusztusában új tulajdonost kapott korábbi vezérigazgatója, Jelena Drakulic Petrovic személyében. Az üzletember akkor azt ígérte, továbbra is garantált az újság függetlensége. 

A NIN Szerbia egyik legrégebbi újsága, 1935-ben alapították, de nem sokkal később betiltották. 1951 óta jelenik meg ismét rendszeresen. Az újság az utóbbi időben is gyakran vált a hatóságok támadásainak célpontjává. 

Nyitókép: A NIN címlapja 2017 júliusában (balra) – Fotó: Thomas Brey/Getty Images

#Külföld#szerbia#nin#hetilap#felmondás#média#újságírás

Címlapról ajánljuk