Külföld

Videón az olaszországi újfasiszta gyűlés, karlendítéssel vonultak Rómában

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 18:30

Olaszországban tiltják a törvények a fasiszta ideológia terjesztését, az ellenzék feljelentést tett az ügyben.

Több százan vettek részt Rómában egy újfasiszta gyűlésen, sokan közülük karlendítéssel emlékeztek a már megszűnt Olasz Szociális Mozgalom korábbi tagjára – írta a Guardian

Az eset után az olasz ellenzék felszólította Giorgia Meloni jobboldali kormányát, hogy tiltsák be az újfasiszta csoportokat. 

Az Olasz Társadalmi Mozgalom nevű neofasiszta pártot a második világháború után alapították, ebből jött létre az a Nemzeti Szövetség, amely Giorgia Meloni Olasz Testvérek nevű pártjának a politikai elődje. A mostani miniszterelnök azonban elhatárolódott a fasiszta eszméktől a kampánya során. 

A római gyűlésen a már megszűnt Olasz Társadalmi Mozgalom ifjúsági szárnyának 46 évvel korábban meggyilkolt tagjára emlékeztek. A videón az látható, hogy a férfiak sorban állnak, és előretartott karral tisztelegnek, miközben háromszor azt kiáltják, hogy jelen. Egyikük azt mondja „Minden elesett bajtársért!”, ez a neofasiszták tipikus gyülekező kiáltása.


Fabio Rampelli, az Olasz Testvérek politikusa és az alsóház alelnöke hétfőn azt mondta, hogy a párt „fényévekre” van a neofasiszta kiállítástól. Bár a pártja nem mondott le „a 46 éve barbár módon meggyilkolt három fiú emlékéről”, „nem vesz részt az ilyen típusú tüntetésen”. „Ez nem a mi stílusunk, nem a mi filozófiánk” – tette hozzá.

Olaszországban tiltják a törvények Mussolini fasiszta pártjának újjászervezését, valamint a fasiszta ideológia terjesztését is, ezért az ellenzék feljelentést tesz az ügyben.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#fasiszta#újfasiszta#róma#olaszország#giorgia meloni

Címlapról ajánljuk