EUEurópa

Orbán Viktorék nagyszabású jobboldali koalíciót szeretnének az Európai Parlamentben – ez állhat az útjukba

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 10:03

Ha sikerül Orbán terve, a jobboldali „nemzeti-konzervatív” tábor megboríthatja az Európai Parlamentet.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök azt tervezik, hogy átrendezik az erőviszonyokat az Európai Parlamentben, és erősebb képviseletet szereznek a jobboldali-populista pártoknak, írja az Euractiv. Azonban nehéz dolguk lehet, ha egy átfogó koalíciót szeretnének.

Orbán Balázs, a miniszterelnök stratégiai igazgatója arról beszélt a lapnak, hogy „a jelenlegi struktúra nem jó: a nemzeti-konzervatív erők vezetnek a választásokon, de nincs valódi hangjuk az Európai Parlamentben”. Szerinte az EP két jelenlegi szélsőjobboldali formációja – az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) A– nem elég erős ahhoz, hogy egyensúlyozza a „föderalista” pártcsaládokat.

Ő egyelőre azt sem zárja ki, hogy a Néppártból való távozás után a Fidesz ezen pártokhoz csatlakozzon, vagy új európai pártcsaládot hozzon létre.

Azonban ha Orbán és Morawiecki ütőképes koalíciót akar, ahhoz számos kompromisszumon és vitán keresztül vezethet az út. Alább röviden összefoglaltuk a cikk által felsorolt legfontosabb problémákat, legnagyobb kérdéseket.

  • Az ECR-hez való csatlakozás azért lehet problémás, mert annak több tagja is kilépne a pártcsaládból, ha csatlakozna a Fidesz, mivel nem értenek egyet az Ukrajnához való hozzáállásukkal. Morawiecki szerint viszont lenne rá mód, hogy úgy csatlakozzanak Orbánék, hogy a pártcsalád nem veszít tagokat.
  • Morawiecki az európai jobboldal vezetőjének tartott olasz miniszterelnökkel, Giorgia Melonival nem ért egyet abban, hogy mennyire lehetne közel kerülni a francia Marine Le Pen pártjához. A lengyelek közelednének hozzájuk, Meloniék viszont „elkordonoznák őket”. Bár ha Le Pen megnyeri a francia elnökválasztást, megkerülhetetlen lesz együtt dolgozni velük Morawiecki szerint.
  • Morawiecki nem volt hajlandó arról beszélni, dolgozna-e együtt a német AfD-vel.
  • Meloni célja egy olasz mintára épülő nagykoalíció lehet, amibe a Néppárt is beletartozna, akik pedig Orbánékkal ápolnak híresen rossz viszonyt. Ráadásul ők még liberálisokkal is hajlandóak lennének koalícióba lépni.
  • A Néppárt nyitott arra, hogy együttműködjön a jobboldal „egészséges” részeivel, akik Európa-pártiak, NATO-pártiak, valamint ukránpártiak. Ez a Fideszt tehát egy az egyben kizárná.

Orbán márciusban még arról beszélt: „Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak”. Azt írtuk: a júniusi választáson populista-nacionalista előretörés várható, majd a magyar miniszterelnök fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának vezetését. Eközben a magyar kormány szorgalmasan építi az uniós politika befolyásolását szolgáló intézményrendszert.

Korábban A változás szelei nevű római, szuverenista nagygyűlésen nagy feltűnést keltett, hogy a videón bejelentkező Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke leplezetlenül bírálta Giorgia Melonit. Ezen a konferencián Orbán nem is vett részt. Az esemény igazolni látszott, hogy nincs esély az ECR és az ID egyesítésére.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#fidesz#párt#európai parlament#ecr#id#giorgia meloni#mateusz morawiecki#lengyel#marine le pen#ep-választás

Címlapról ajánljuk