Külföld

Ferenc pápa tanácsadója: az egyháznak lehet, el kellene törölnie a cölibátust

rtl.hurtl.hu

2024. január 7. 19:32

Charles Scicluna, máltai érsek szerint figyelembe kell venni, hogy egy pap néha szerelembe esik. Ilyenkor választania kell a nő és a papság között.

A római katolikus egyháznak „komolyan el kellene gondolkodnia” azon, hogy engedélyezze a papoknak a házasságkötést – mondta egy vasárnap megjelent interjúban Charles Scicluna, máltai érsek, Ferenc pápa tanácsadója.

Valószínűleg ez az első alkalom, hogy nyilvánosan kimondom, és ez egyesek számára eretnekségként fog hangzani


– tette hozzá.

A Reuters szerint, Ferenc pápa kizárta annak lehetőségét, hogy eltörölné, vagy változtatna a papi cölibátuson, de ez nem hivatalos egyházi tanítás, így egy jövőbeli pápa is változtathat ezen.

Scicluna, aki leginkább a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos bűncselekmények kivizsgálásáról ismert, megjegyezte, a papok az egyház történetének első évezredében házasodhattak, és a görög katolikusoknál, illetve ortodox egyházban ma is engedélyezett a házasságkötés.

A papi házasság ellenzői szerint a cölibátus teszi lehetővé a pap számára, hogy teljes mértékben az egyháznak szentelje magát.

A 64 éves érsek szerint az egyház sok nagyszerű papot veszített el, mert a házasságot választották. Azt mondta, hogy van helye a cölibátusnak az egyházban, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy pap néha szerelembe esik. Ilyenkor választania kell a nő és a papság között, igaz, egyes papok ezt úgy oldják meg, hogy titkos kapcsolatuk van.

Nyitókép: Charles Scicluna, máltai érsek, Ferenc pápa tanácsadója. Fotó: Reuters/Fernando Lavoz

#Külföld#cölibátus#papok#házasságkötés#málta#érsek#charles scicluna

Címlapról ajánljuk