Külföld

Kigyulladt a híres Singer varrógépgyár egykori üzeme

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 18:37

Több mint egy évszázadig készültek ott a legendás varrógépek.

Péntek hajnalban több mint száz tűzoltó küzdött a lángokkal New Jersey-ben annál az épületnél, amely több mint egy évszázadig adott otthont a híres Singer varrógépgyárnak – tudósított az AP hírügynökség.

A polgármester tájékoztatása szerint a tüzet egy arra járó jelentette be fél hat körül. Az épületben senki nem tartózkodott, sérülésről nem érkezett hír. Az épület tetejének egy része beszakadt és egy fala is ledőlt, de a lángok nem veszélyeztették a gyár legrégibb, történelmi részét. A felszálló füstöt Manhattanből is lehetett látni. A tűz okait még vizsgálják.

A Singer varrógépgyár 1873-ban vette meg a területet, ahol felépítette az üzemet, ahol több mint egy évszázadig gyártották az ikonikus varrógépeket. Egy időben ez volt a világ legtöbb dolgozót foglalkoztató létesítménye. A két világháború alatt lőszert, katonai repülőgépeket és hadi eszközöket gyártottak. A második világháború idején, 1942 és 1945 között a varrógépgyártással is le kellett állniuk, tartalék alkatrészek azonban ekkor is készültek a gyárban. A háború után 40 ezer munkás dolgozott az üzemben, és évente 10 ezer varrógépet állítottak elő. Az 1970-es években hanyatlásnak indult, 1982-ben pedig bezárt az üzem. Az épület ezután több kisebb vállalkozásnak adott otthont, tavaly augusztusban pedig egymillió dollárért adták el.

Nyitókép: Lokman Vural Elibol/Anadolu via Getty Images

#Külföld#new jersey#tűz#singer#gyár

Címlapról ajánljuk