Külföld

Videó: megszülettek a babák, akikkel kétméhű édesanyjuk egyszerre esett teherbe

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 11:20

Az édesanya jól van, a különleges babák pedig nemcsak egészségesek, de elképesztően cukik is.

Mindkét méhében babát várt egy alabamai nő, aki az uterus didelphys nevű genetikai rendellenességgel, vagyis kettős méhűséggel született. Ez azt jelenti, hogy Kelsey Hatcher két méhszájjal, méhnyakkal és dupla méhvel született. 

Ez az állapot rendkívül ritka, ezer nőből legfeljebb három születik két méhszájjal, és annak az esélye pedig, hogy mindkettőben terhes legyen, jóformán egy az egymillióhoz.

Az IFL Science cikke szerint a gyermekek világra jöttek. Kelsey Hatcher az Alabama Egyetem birminghami kórházában örülhetett kislányainak, Roxi december 19-én este 7:45-kor, Rebel pedig december 20-án reggel 6:10-kor született meg, a kicsiknek így különböző születésnapjuk van.

A szülést a 39. héten indították be, mindkét gyermek világrajöttét külön szülésznő segítette. Az édesanya a jobb méhében már kétszer volt várandós, a baba feje alacsonyabban helyezkedett el, a szülés gyorsabban haladt azon az oldalon. 

Ahogy elkezdődtek a fájásaim, nem következetesen együtt, hanem néhány másodperces eltéréssel jöttek

 – magyarázta Hatcher. „Éreztem, hogy mindkét oldalon más-más területen is összehúzódnak. A monitorral összhangban éreztem egyet, amely a bal oldalon kezdődött, és a jobb oldalra mozdult” – tette hozzá.

Kelsey lényegében a bal méhben vajúdott, miközben a jobb oldalon egyidejűleg a szülés utáni folyamatok zajlottak. Összehúzódásai voltak a B babával, miközben szoptatta az A babát

– mondta Dr. Shweta Patel szülészorvos. 


Hatchernél 17 éves korában diagnosztizálták állapotát, mostani, 32 éves korában bekövetkezett terhessége előtt három tipikus várandósságot élt át. Dr. Shweta Patel szerint igazi orvosi meglepetés volt, hogy mindkét méhben gyermek fejlődött. 

Dr. Patel szerint páciense valószínűleg külön-külön ovulált, és egy-egy petesejt jött le mindkét petevezetéken, vagyis a méh mindkét oldalán lejött egy, majd a spermiumok felvándoroltak mindkét méhre, és a megtermékenyítés külön-külön történt. Dr. Richard O. Davis, aki a terhesség gondozásában részt vett, azt mondta: egy ilyen terhesség esélye egy a millióhoz. 

Dr. Davis úgy fogalmazott: nyugodtan nevezhetjük a lányokat testvéri ikreknek.

Végeredményben két baba volt egy hasban, egyszerre. Csak más-más lakásban voltak.


Nyitókép: University of Alabama / YouTube

#Külföld#várandósság#egészség#terhes#újszülött

Címlapról ajánljuk