Külföld

Kim Dzsongun gyors háborús felkészülésre utasította az észak-koreai hadsereget

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 8:11

Az észak-koreai hadsereg mellett a lőszergyártó üzemeket és az atomfegyverszektort is arra utasította az ország vezetője, hogy gyorsítsák meg a felkészülést egy háborúra. 

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor arra utasította országa hadsereg, hogy gyorsítsák meg a felkészülést egy közelgő háborúra – jelentette a Reuters, az észak-koreai állami médiára hivatkozva. Ugyanerre utasította az észak-koreai lőszergyártókat, valamint az atomfegyverkészítő szektort is – írta a Reuters. 

Egy héttel korábban Kim Dzsongun kijelentette, hogy Észak-Korea nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha provokálnák nukleáris fegyverekkel. Szerdán pedig Dél-Koreában több mint ezer dél-koreai katona, rendőr és katasztrófaelhárító vett részt egy ritka védelmi gyakorlaton, amely Észak-Korea Szöul elleni támadását szimulálta.

Kim Dzsongun erről szerdán beszélt egy pártgyűlésen, amin közölte azt is, hogy Phenjan kiszélesíti stratégiai együttműködését „az antiimperialista független” országgokkal. Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun 2019 óta először hagyta el országát szeptemberben, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozóval az RTL Híradója is foglalkozott:


Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén Kim Dzsongun arról is beszélt, hogy 2023 a nagy fordulópontok és nagy változások éve volt, különösen a katonai képességek tekintetében. Phenjan számára az évet az ország első kémműholdjának felbocsátása, az eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a Hvaszong-18 kísérleti felbocsátása, valamint atomhatalmi státusának alkotmányba foglalása jellemezte.

Nyitókép: KIM Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#háború#atomfegyver

Címlapról ajánljuk