Külföld

Börtönre ítéltek két orosz költőt, mert verseket olvastak fel egy háborúellenes gyűlésen

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 13:43

A moszkvai bíróság szerint a versek „gyűlöletkeltőek” voltak.

Egy moszkvai bíróság csütörtökön öt és fél, illetve hét év börtönbüntetésre ítélt két orosz költőt, amiért a vád szerint „gyűlöletkeltő” verset olvastak fel tavaly egy háborúellenes rendezvényen, írja az MTI.

Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe támogatói az ítélet ismertetésekor azt kiabálták, hogy „Szégyen!”. „Ez abszolút önkény” – kiáltott fel Kamardin apja, Jurij. A két fiatalt 2022 szeptemberében vették őrizetbe, miután részt vettek egy nyilvános felolvasáson Moszkvában a Triumfalnaja téren, Vlagyimir Majakovszkij költő emlékművének közelében, amely a szovjet idők óta a másként gondolkodók találkozóhelye.

A felolvasáson Kamardin az „Ölj meg, milicista!” című versét szavalta el, amely „ellenséges hangvételű volt” a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben. Másnap őrizetbe vették egy házkutatás során, amelynek során állítása szerint a rendőrök megverték és egy súlyzóval megerőszakolták.

A két költő ellen eredetileg „gyűlöletkeltés” miatt indítottak eljárást, amely vád később kiegészült „az állam biztonsága elleni tevékenység elkövetésére való nyilvános felhívással”.

„Nem vagyok hős, és az, hogy börtönbe kerüljek azért, amit gondolok, soha nem szerepelt a terveim között” – mondta Kamardin a bíróságon a támogatói által a Telegramra feltöltött utolsó beszédében. Egyben kérte a bírótól, hogy engedje haza, cserébe megígérte, hogy „távol tartja magát minden kényes témától”.

Idén májusban a bíróság az ügy harmadik vádlottját, Nyikolaj Dajnekót négy év büntetőtáborban letöltendő büntetésre. Dajneko korábban bűnösnek vallotta magát, és egyezséget kötött a nyomozóhatósággal.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#költő#börtön#bíróság#moszkva#vers

Címlapról ajánljuk