Külföld

Egy apa és kéthónapos kislánya meggyilkolásához is köze lehet a prágai ámokfutónak

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 12:56

A rendőrség ebben az ügyben elakadt a nyomozással, de az ámokfutó lakásán bizonyítékokat találtak.

A prágai lövöldözés gyanúsítottjának otthonában olyan bizonyítékokat találtak, amelyek összeköthetők egy korábbi kettős gyilkossággal – írta a Novinky alapján a 24.hu. Feltehetően ő volt az ugyanis, aki december 15-én a Klánovice erdőben agyonlőtt egy 32 éves férfit és annak két hónapos kislányát, akit az apja egy babakocsiban tolt.

A rendőrség szerint a ballisztikai vizsgálatokra még várni kell, addig nem lehetnek 100 százalékig biztosak ebben.

Csütörtökön a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán egy 24 éves diák tizennégy embert megölt, huszonöt továbbit megsebesített. 

A lövöldözőt egy orosz iskolai mészárlás inspirálhatta. A támadó megölte az apját, majd a Károly egyetem bölcsészkarán rendezett ámokfutást, amiben ő maga is életét vesztette, valószínűleg öngyilkos lett. A Seznam Zprávy oldal azt írta, hogy egy David Kozák nevű hallgatót hoztak összefüggésbe a lövöldözéssel.

A diák legálisan birtokolt több lőfegyvert, ami azzal magyarázható, hogy Csehországban van az Európai Unió egyik legengedékenyebb fegyvertartási törvénye. Egy 2021-es alkotmánymódosítás garantálja „a saját vagy egy másik személy életének fegyverrel való megvédéséhez való jogot”. 

A 10 és fél milliós országban 2020-ban több mint 307 ezer embernek volt fegyvertartási engedélye, ebből 250 ezer ember önvédelmi célból tart fegyvert. A regisztrált fegyverek száma 2020-ban több mint 1 millió volt a cseh rendőrség adatai szerint, és a legnagyobb arányban az úgynevezett B-kategóriás, például a rövid sorozatlövő vagy félautomata fegyverek száma nőtt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: Martin Divisek/MTI/EPA

#Külföld#ámokfutó#lövöldözés#prága#egyetem#gyilkosság

Címlapról ajánljuk