Külföld

Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója nem rossz, de smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Ir szennek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 20. 9:39

Ritkán gondolunk bele, hogy nemcsak karácsonykor, de a diplomáciában is fontos szerephez jutnak a kisebb-nagyobb értékű ajándékok. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor most mindenkit emlékeztetett erre – mi pedig ennek apropóján megnéztük, hol helyezkedik el a hétfői török-magyar ajándékcsere a nemzetközi protokollmezőnyben. Meghökkentő képgalériánkból pedig az is kiderül, ki ajándékozott két lábon álló, kitömött krokodilt Észak-Korea egykori szeretett vezérének.

Szokatlanul nagy értékű ajándékokkal lepte meg egymást Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan, írtuk hétfőn, amikor Magyarországra érkezett a török elnök, hogy részt vegyen a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésén.

A villámlátogatás elején Erdogan egy alapáron 18 millió forintba kerülő Togg T10X elektromos SUV autót ajándékozott a magyar miniszterelnöknek, aki a Főúr nevű fekete lóval, a Mezőhegyesi Ménesbirtok katonalovai közül kiválasztott, nehezen beárazható, de feltehetően több millió forintot érő négyéves nóniusz ménjével viszonozta a baráti gesztust.

Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Irszennek
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Irszennek
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Egy rakoncátlan ló, egy kör az új autóval és egy kiemelt partnerség – így nézett ki az RTL videóján Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan közös ajándékozós napja:

A megvesztegetés és korrupció jelétől a kölcsönös tiszteletig és elismerésig

A nemzetközi diplomácia világában nem annyira a szeretet és ragaszkodás jeleként, sokkal inkább a kölcsönös tisztelet és elismerés kifejezéseként szokás a hivatalos látogatások alkalmával államfők, kormányfők, diplomaták, magas rangú politikusok, delegációk és üzleti partnerek között ajándékokat váltani. A diplomáciai célú ajándékozás gyökerei a középkorra, az Oszmán Birodalom terjeszkedésének idejére nyúlnak vissza, amikor az európai királyságokban még a megvesztegetés és korrupció jeleként tekintettek a török követek által átnyújtott fényűző ajándékokra. Az évszázadok folyamán aztán szép lassan bevett szokássá vált a kölcsönös ajándékozás.

A diplomáciai ajándékok értéke gyakran a meglátogatott országtól és a helyi szokásoktól függ. A közel-keleti országok államfői, politikusai gyakran pazar ajándékokat adnak állami látogatásaik alkalmával, nagylelkűségük jelképeként. A nyugati diplomáciában ez kevésbé szokás, az ajándék sokkal szimbolikusabb, jelentése fontosabb, mint az ára.

Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Irszennek
Angela Merkel német kancellár a berlini fal egy darabját ajándékozta Nicolas Sarkozy francia elnöknek 2009-ben Berlinben – Fotó: Andreas Rentz/Getty Images

Az ajándékozás, bár magánjellegűnek tűnik, az esetek többségében nem tekinthető személyes aktusnak. Egy államfő ugyanis hivatalos állami látogatáson nem önmagát vagy családját, hanem hazáját képviseli – legalábbis a demokratikus országok demokratikusan megválasztott vezetői esetében többnyire ez a helyzet. Emiatt a kapott ajándékokat a legtöbb országban állami tulajdonnak tekintik. Egyes országokban ezeket az ajándékokat állami közgyűjteményekben vagy külön erre a célra létrehozott speciális múzeumban őrzik. 

A közintézmények, minisztériumok és cégek szinte kivétel nélkül speciális szabályokkal és utasításokkal rendelkeznek az ajándékok elfogadására, például bizonyos összeghatáron túl nem fogadható el személyes ajándék. Az ilyen szabályok legtöbbször a feddhetetlenséget szolgálják, ajándékok adása és fogadása tilos például különleges elbánás kijárása érdekében.

Joe Biden nem kapott akkora értékű ajándékot, mint Orbán

A legforgalmasabb diplomáciai nagyüzemet az Egyesült Államok külügyminisztériuma bonyolítja le a világon, így az ajándékozási rendszer és protokoll talán ott a legkidolgozottabb.

Az elnökök, a first ladyk, a külügyminiszterek és más magas rangú amerikai vezetők ajándékok széles skáláját adják és kapják. Az amerikai állami ajándék a nemzet lényegét igyekszik megragadni, a kultúrával és néppel kapcsolatos büszkeséget fejez ki. Leggyakrabban a népi vagy képző- és iparművészet hagyományait, a kézművességet helyezik előtérbe, máskor az irodalom vagy zene magas szintű alkotásaival, esetleg történelmi jelentőségű antik tárgyakkal tisztelik meg a másik felet.

Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Irszennek
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy olyan ukrán katonai érdemrendet ajándékozott Joe Bidennek a Fehér Házban tett látogatásán 2022 decemberében, amit az egyik Ukrajnában harcoló HIMARS egység kitüntetett parancsnoka ajánlott fel az amerikai elnöknek – Fotó: Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának jegyzőkönyvi hivatala minden egyes adott és kapott ajándékot számon tart. A külföldi vezetők által adott ajándékok a Nemzeti Archívumba vagy az Egyesült Államok Diplomáciai Központjának gyűjteményébe kerülnek. Érdemes belenézni a neten is elérhető szövetségi nyilvántartásba, hogy például 2021-ben milyen ajándékokat kapott Joe Biden elnök.

A nyilvántartásban szerepel Joe Bidenen kívül többek között a first lady, Jill Biden, az alelnök, Kamala D. Harris és az ő férje, Douglas Emhoff is, valamint Antony J. Blinken külügyminiszter, William Burns, a CIA igazgatója és egy sor kevéssé ismert vagy névvel fel sem tüntetett diplomata, közalkalmazott. A legértékesebb ajándékokat az esetek többségében Joe Biden elnök kapta és kapja.

A listában megadott becsült értékek alapján 2021-ben 

a legértékesebb ajándékot Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kapta Biden: egy 12 ezer dollárosra (kb. 4,2 millió forintra) taksált antik orosz írókészletet. 

Az elnök felesége azonban ennél is értékesebb ajándékot kapott: Jill Biden egy 19 200 dollárosra becsült afgán selyemszőnyeget vehetett át Rula Ghanitól, az afgán first ladytől. Ugyanekkor Joe Biden hasonló ajándékot kapott Mohammad Ashraf Ghani afgán elnöktől, de az ő selyemszőnyegét fele akkora összegre, 9600 dollárra becsülte az Egyesült Államok diplomáciai hivatala.

Mit kapott Kim Ir Szen elvtárs Sztálin elvtárstól?

A diplomáciai ajándékozás a XX. században, a II. világháború utáni évtizedekben volt talán leginkább csúcsra járatva, leginkább a Szovjetunió érdekszférájába tartozó szocialista-kommunista államok, illetve afrikai, harmadik világbeli országok autoriter vezetői közt. A népek közti barátság és béke szimbólumaként egymásnak adták a kilincset a magas rangú delegációk, és gyűltek az ajándékok az elnöki palotákban. Ennek a korszaknak az egyik jellegzetes mementója a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság néhai szeretett vezérének, az 1948-tól 1994-ig uralkodó Kim Ir Szennek ablaktalan múzeummonstruma, amiben kifejezetten a neki és fiának ajándékozott tárgyakból álló kiállítás látható.

Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója nem rossz, de smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Ir szennek
Monumentális múzeumépület Észak-Korea hegyei közt – Fotó: Exposición de la Amistad Internacional (Ediciones en Lenguas Extranjeras, Pyongyang, RPD de Corea, 1982)

Az Erdogan és Orbán között lezajlott, kirívóan nagy értékű ajándékozás sokban emlékeztet az észak-koreai diktátor és más kisebb-nagyobb népnyúzók közti csereberére. 

Mint a cikkünk tetején lévő galériában* is látható, a Phenjanba látogató véreskezű államfők nem fukarkodtak, amikor ajándékról volt szó. 

Minél szegényebb és kizsigereltebb volt a nép, annál értékesebb ajándékkal rukkoltak elő. Sztálin egyenesen két páncélozott luxusautóval lepte meg egyik legjobb kollégáját, de figyelemreméltóak az afrikai és dél-amerikai országokból érkezett, olykor bizarr ajándékok is (ahogy például a nicaraguai kitömött krokodil tálcán viszi a fából faragott borospoharakat). 

A Mjohjang-hegy lábánál lévő Nemzetközi Barátság Múzeuma több százezres gyűjteményének szerény részét képezik a magyar vezetőktől, Kádár Jánostól és Losonczi Páltól kapott műtárgyak, a legvidámabb barakk népétől egy dolgozó kisfiú és egy olajágat lengető nő alakjára futotta csak – egy élő ló kétségkívül nagyobb szabású ajándék.

*A galériában látható fotókat a múzeum 1982-es spanyol nyelvű brosurájából szkenneltük be.

#Külföld#diplomácia#protokoll#ajándék#karácsony#képgaléria#észak-korea#kim ir szen#barátság#ma

Címlapról ajánljuk